ZF 24

"Lovitura" imobiliară a statului. Ce s-a ales din marea vânzare a vilelor RA-APPS

"Lovitura" imobiliară a statului. Ce s-a ales din marea...

Autor: Gândul

14.01.2013, 19:58 604

Operaţiunea scoaterii masive la licitaţie cu strigare a caselor de protocol ale statului administrate de RA-APPS a rămas în cea mai mare parte doar pe hârtie. Din cele 700 de milioane de lei pe care statul şi le propunea să le scoată ca venituri la buget în 2012 din aceste vânzări, la final s-a ales cu 50 de milioane.

În plus, unele dintre cele mai valoroase proprietăţi, de la Complexul Scroviştea la Hotelul Triumf din Bucureşti sau Clubul Floreasca, apartamentele din şoseaua Kiseleff sau casa ocupată de familia lui Mircea Geoană din strada Cucu Starostescu nici nu au fost scoase la licitaţie până în acest moment, deşi lista în care erau propuse spre vânzare a trecut prin guvern la sfârşitul lui 2011.
 
La dispoziţia guvernului au rămas mai departe şi apartamentele centrale din Bucureşti, în vile de pe strada Mihai Eminescu, strada Polonă , Calea Dorobanţi, strada Icoanei sau Bulevardul Dacia, fie locuite de foşti demnitari care nu le-au mai părăsit, fie prinse în oferta guvernamentală pentru nou-veniţii la Palatul Victoria. De altfel, după ce a lărgit lista potenţialilor beneficiari până la şefii de departamente din guvern, premierul Victor Ponta a anunţat că va face publică suita de chiriaşi ai RA-APPS, pe pagina web a guvernului în această săptămână.
 
Din informaţiile gândul, conformate de locatarii Regiei de Protocol, pe lista celor care au păstrat casele mult după încheierea mandatelor lor de demnitari se numără încă senatorul PSD Mircea Geoană, restanţier la APANOVA, europarlamentarul Adrian Severin, indecis dacă e profitabil să-şi dea "toată agoniseala pe o casă", senatorul PSD Şerban Nicolae, "legat sentimental" de apartamentul de la stat, fostul procuror general Tănase Joiţa. În litigiu cu statul pentru casele RA-APPS în care stau de mai bine de 20 de ani se află, printre alţii, Mioara Roman, soţia fostului premier Petre Roman, dar şi exvicepremierul Gelu Voican Voiculescu.
 
Cel mai recent caz al păstrării locuinţei RA-APPS dincolo de criteriile legii este însă cel al actualului ministru al Educaţiei, Remus Pricopie. Intrat în apatramentul de pe strada Mihai Eminescu în timpul guvernării Tăriceanu, când era secretar de stat, Pricopie a locuit în casa respectivă neîntrerupt, cu toate că, din 2009 până în 2012 nu a mai fost demnitar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO