Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a răspuns întrebărilor ZF pentru a clarifica de ce doreşte amânarea achiziţiei unui nou sistem de post-tranzacţionare de către Depozitarul Central, instituţie în care BVB este acţionar majoritar cu 69% din acţiuni. Oportunitatea achiziţiei unui nou soft pentru Depozitarul Central va fi dezbătută în AGA de la BVB din 24/25 aprilie, la solicitarea unui grup de acţionari ai BVB.
Întrebare: De ce consideraţi că achiziţia unui nou software pentru Depozitarul Central ar trebui amânată? Poate Depozitarul Central să rămână competitiv fără această achiziţie?
Ludwik Sobolewski: Motivul pentru care Depozitarul Central nu îndeplineşte standardele elementare pentru deservirea emitenţilor şi a pieţei nu este lipsa unei tehnologii de calitate. Eu nu voi dezvolta acele zone în care Depozitarul Central este la kilometri în spatele companiilor similare din Europa, deoarece nu vreau să întârzii asupra acestui lucru, în acest moment. Trebuie să recunoaştem că Depozitarul Central nu este competitiv. Ce ar fi trebuit făcut şi încă rămâne să fie făcut cu Depozitarul Central sunt multe îmbunătăţiri care sunt posibile şi care nu necesită tehnologie nouă, complexă şi foarte scumpă. Schimbările în regulamente, reglementarea modului în care DC îşi derulează operaţiunile, sunt de asemenea necesare. Grupul de lucru a identificat unele obstacole care se regăsesc în cele opt bariere. Va impune noi obligaţii asupra DC şi, pe scurt, va supune serviciile prestate de DC acestor reguli, care reprezintă caracteristicile fundamentale ale altor sisteme de decontare şi compensare în Europa.
Achiziţia unui nou sistem (software – n.red.) este o investiţie mare. Atât consiliul de administraţie al BVB cât şi eu considerăm că asta nu va aduce rezultate semnificative în circumstanţele actuale, când avem barierele care împiedică dezvoltarea pieţei. Această schimbare nu va genera beneficii pe termen scurt şi mediu.