ZF 24

Lumea pensiilor resimte din plin „vandalismul financiar“ al dobânzilor negative şi al prăbuşirii randamentelor

Lumea pensiilor resimte din plin „vandalismul...

Autor: Catalina Apostoiu

02.09.2019, 16:12 452
Un colaps cândva de neconceput al randamentelor obli­ga­ţiunilor la nivel mondial forţează fondurile de pensii să cum­pere obligaţiuni care oferă randamente negative, punând în pericol siguranţa financiară a viitorilor pensionari, scrie Bloomberg.

Instituţii americane care administrează economii pentru pensii de ordinul miilor de miliarde de dolari îşi reduc pu­ter­nic aşteptările privind randamentele. Fondul guverna­men­tal de investiţii în pensii din Japonia, cel mai mare din lume, aver­tizează că administratorii de active riscă pierderi la nive­lul tuturor categoriilor de active. În Europa, fondurile de pen­sii ar putea fi obligate să reducă beneficiile în parte din cauza dobânzilor în declin.

Investitorii îşi asumau deja mai mult risc de credit pentru a compensa veniturile în scădere de pe alte segmente. Acum, în condiţiile în care peste un sfert din obligaţiunile investment grade au randamente negative, managerii de portofolii văd o urgenţă şi mai mare în a găsi noi surse de câştiguri.

„Adevărata nebunie este că fondurile de pensii sunt obli­ga­te să investească în active care vor înregistra garantat pier­deri“, arată Mark Dowding, de la BlueBay Asset Manage­ment. „Este vandalism financiar, iar guvernul şi băncile cen­tra­le trebuie să devină conştiente de acest lucru“.

Scott Minerd, de la Guggenheim Partners, avertizează că poli­tica de relaxare monetară a băncii centrale americane con­tribuie la formarea unei posibile bule a obligaţiunilor guvernamentale.

Yieldurile pe zece ani sunt negative la nivelul pieţelor de obligaţiuni guvernamentale europene cu ratinguri mai mari, în timp ce întreaga curbă a Germaniei a scăzut sub zero. Rate similare se situează de asemenea sub zero în Japonia şi au atins recent minime record în Australia şi Noua Zeelandă. În SUA, randamentele titlurilor de trezorerie pe 30 de ani au atins un minim istoric de 1,91% în această lună.

Plonjonul randamentelor riscă să genereze un cerc vicios pentru industrie. Presiunile asupra randamentelor tind să crească deficitele de finanţare, forţându-i pe manageri sau angajatori să injecteze mai mult cash în planurile de pensii. Cash care ar fi fost altfel folosit pentru alimentarea afacerilor sau consumului. Astfel, creşterea economică ar putea fi afectată, înmulţind apelurile pentru noi acţiuni de relaxare monetară.

Activele fondurilor de pensii au scăzut cu 4% în 2018 la 27.600 miliarde de dolari, potrivit OCDE. Deşi câştigurile generate de acţiuni au contribuit la acoperirea deficitelor de finanţare, nu este niciun secret faptul că managerii însetaţi de venituri s-au cufundat în active mai puţin lichide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO