Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat Google că menţine monopolul în domeniul tehnologiei publicitare, restricţionând accesul competitorilor şi crescând costurile pentru editori şi agenţii de publicitate, cu scopul de a-şi maximiza profiturile. Acest proces este cel mai recent din seria de acţiuni antitrust îndreptate împotriva companiilor Big Tech, informează Financial Times.
„Nimeni nu câştigă, cu excepţia Google”, a declarat Julia Tarver Wood, avocata Departamentului de Justiţie, în deschiderea declaraţiei sale în faţa unui tribunal federal din Virginia.
Procesul a început la doar câteva săptămâni după ce un alt judecător din Washington a emis o decizie istorică într-un caz antitrust împotriva Google, ajungând la concluzia că gigantul a monopolizat piaţa căutărilor online. O decizie privind sancţionarea Google în acest caz este aşteptată anul viitor.
Ambele cazuri fac parte dintr-o campanie intensificată a autorităţilor antitrust din Washington pentru a limita influenţa companiilor Big Tech, iniţiind procese majore împotriva unor giganţi precum Amazon, Meta şi Apple.
Departamentul de Justiţie a declarat că Google câştigă până la 37 de cenţi din fiecare dolar cheltuit pe publicitate şi controlează aproximativ 90% din pieţele globale ale serverelor publicitare şi reţelelor de agenţii de publicitate.
În apărare, Google a susţinut că nu deţine un monopol, ci oferă un produs superior pe o piaţă extrem de competitivă. Karen Dunn, avocata companiei, a afirmat că Google concurează intens „milisecundă cu milisecundă” pentru fiecare impresie publicitară împotriva multor alte companii şi că, prin inovaţie, a creat oportunităţi noi pentru toate afacerile din industrie în ultimele două decenii.
Dunn a acuzat guvernul că nu înţelege pe deplin activitatea Google şi că nu poate obliga compania să îşi împărtăşească tehnologia cu competitorii. Ea a subliniat că argumentele guvernului se bazează pe analize „care nu reflectă realitatea comercială” şi care au fost „inventate” doar pentru acest proces.
Dunn a mai spus că Google va aduce ca martori ingineri şi designeri din companie, funcţionari guvernamentali de la Biroul de Recensământ al SUA şi veterani ai armatei americane care au folosit serviciile Google pentru recrutare şi campanii de prevenire a sinuciderilor.
În concluzie, Dunn a argumentat că o eventuală pierdere a Google nu ar aduce beneficii editorilor, agenţiilor de publicitate sau consumatorilor, ci doar principalilor săi concurenţi, precum Microsoft, Amazon, Meta şi TikTok. Ea a adăugat că acest caz este unul retrograd, având în vedere evoluţia rapidă a inteligenţei artificiale.