ZF 24

Măcel pe bursele internaţionale, cea mai mare scădere pentru o zi de la criza din august

Autor: Cristian Hostiuc

11.02.2016, 11:59 18942

Bursele internaţionale sunt într-o scădere accelerată, pierderile fiind de miliarde de euro pe toate pieţele din întreaga lume.

Indicele DAX al bursei germane are un minus de aproape 3%, indicele francez CAC pierde 3,58%, aproape de ora 12, iar indicele FTSE de la Londra are un minus de 2,58%.

Acţiunile Societe Generale, acţionarul majoritar de la BRD România, a ajuns victima speculatorilor, aşa cum Deutsche Bank a fost în primele zile ale săptămânii.

 

Acţiunile grupului francez au un minus de 13%, investitorii având îndoieli legate de profitul raportat.

La Bucureşti piaţa şi-a accelerat scăderea, iar acţiunile Petrom, cea mai valoroasă companie, au atins un nou minim ajungând la 0,2210 lei.

Nervii investitorilor rezistă din ce în ce mai puţin. Bursele lumii scad din nou. La Bucureşti cea mai valoroasă companie a atins un nou minim

Bursele lumii au intrat joi din nou pe o scădere accelerată, principalii indici având un minus de peste 2%. Preţul barilului de ţiţei a scăzut din nou, iar dolarul a pierdut teren în faţa euro. 

DAX, indicele bursei germane, pierdea joi dimineaţă 2,4%, FTSE, indicele de la Londra, avea un minus de 2,1%, iar indicele Franţei, CAC, pierdea 2,8%. 

Nervii investitorilor rezistă din ce în ce mai puţin, având în vedere că pieţele s-au întors la valorile din 2014. Pe lângă China şi preţul petrolului, acum au intervenit şi semenele de întrebare legate de Germania, mai ales de soliditatea principalei bănci Deutsche Bank. 

În ultimele zile cei mai puternici bancheri ai lumii s-au grăbit să susţină că Deutsche Bank nu are nicio problmeă de lichiditate sau de capital, iar în orice eventualitate Germania îşi va susţine cea mai mare bancă, a declarat şeful JPMorgan, cea mai mare bancă americană. 

La Bucureşti piaţa bursieră scade din nou, cea mai valoroasă acţiune, Petrom, atingând din nou un minim istoric de 0,225 lei/ acţiune. Petrom este lovită în plin de scăderea preţului petrolului, iar analiştii se aşteaptă ca principalul producător de petrol din România să anunţe pierderi în trimestrul al patrulea, dacă nu chiar pe tot anul 2015. 

 

SIF-urile sunt în scădere, iar BRD încearcă să reziste trendului descendent, chiar dacă a raportat o creştere a profitului de 6,9 ori. 

Pe piaţa valutară euro, care s-a apreciat în ultimele zile, este cotat la 4,4807/ 4,4858 lei la ora 10:45, fiind stabil. 

Dolarul, din cauza scăderii pe plan internaţional, este cotat la Bucureşti în scădere, la 3,953/3,959 lei. 

​Soc Gen, acţionarul BRD, se duce la vale: analiştii au îndoieli în privinţa profitului. Acţiunile au scăzut astăzi cu 13%, cel mai mare declin zilnic din 2011 încoace
 
Societe Generale, a doua bancă din Franţa după valoarea activelor, a raportat profitul pentru trimestrul patru din 2015, care a ratat estimările analiştilor, ceea ce a dus la o diminuare a acţiunilor cu 13% la Bursa de la Paris. Astfel, declinul acţiunilor Soc Gen de astăzi de la Paris a fost cea mai mare scădere într-o singură şedinţă din noiembrie 2011 încoace.

Pe Bursa de la Paris, acţiunile Soc Gen erau tranzacţionate la 27 euro în această dimineaţă. De la începutul acestui an, acestea au pierdut 36% din valoare, scrie Bloomberg.

Venitul net raportat de grup a crescut la 656 mil. euro, faţă de un câştig de 549 mil. euro în aceeaşi perioadă din anul precedent, dar chiar şi în aceste condiţii a ratat estimările analiştilor.

Frederic Oudea , care conduce Societe Generale, a semnalat că banca ar putea să aibă probleme în atingerea obiectivului de profitabilitate şi în acest an din cauza “turbulenţelor” care includ costuri de finanţare la minime istorice şi pieţe financiare volatile. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO