NEPI Rockcastle încearcă să devină unul dintre cei mai mari producători de energie, acesta fiind un model de business care s-a dovedit profitabil, a declarat Magdalena Gibney, Group Head of Sustainability, NEPI Rockcastle în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2025.
”Am început în 2022, cu panouri solare amplasate pe clădirile noastre şi 34 milioane euro investiţi. Vrem să investim încă 100 mil euro până în 2026 în energie, în proiecte greenfield. Pentru noi este un segment profitabil. Este o linie nouă de business. Asigurăm energie pentru noi, dar şi pentru chiriaşii centrelor comerciale”.
Ce a mai declarat Magdalena Gibney:
►Investitorii noştri evaluează afacerea şi din punct de vedere al sustenabilităţii şi cu cât investim mai mult în ESG, cu atât ei investesc mai mult în noi.
►A fost nevoie de mulţi oameni şi mult efort pentru a pregăti raportul de sustenabilitate. E foarte important să fie implicate cât mai multe echipe. Noi am început în aprilie 2024 şi am terminat în martie 2025. Limbajul este şi el dificil.
►Când construim trebuie să respectăm ceea ce vor autorităţile de la noi. Dar facem sondaje pentru a vedea ce vor consumatorii, ce îşi doresc de la centrele comerciale. La Craiova de exemplu am construit într-un loc în care nu era nimic, am construit infrastructura, sistemul de trafic. Nu vrem să creem blocaje, ci să facilităm accesul, să dezvoltăm comunitatea, să creem joburi noi.
►Ca provocări, aşteptăm finalizarea pachetului Omnibus la nivel european, aşteptăm raportul pe sustenabilitate din acest an, vom construi în continuare în energie, care este o linie nouă de business. Asigurăm energie pentru noi, dar şi pentru chiriaşi.
►Când discutăm cu băncile, ele ne cer anumite ţinte. Avem un imprumut de la IFC, cu obiective de tip ESG, pe zona de carbonizare şi reducerea consumului de energie.
►Strategia noastră se bazează pe trei piloni principali: susţinerea comunităţii prin proiecte CSR axate pe educaţie, sănătate şi mediu; investiţii în infrastructura din jurul centrelor comerciale, realizate în parteneriat cu autorităţile locale; alături de proiecte de regenerare urbană, care transformă spaţiile noastre în centre moderne, verzi şi multifuncţionale, adaptate nevoilor actuale ale comunităţii.
►Centrele comerciale au demonstrat că rămân esenţiale pentru viaţa socială, devenind locuri dinamice de întâlnire şi experienţe. Brandurile mari caută tot mai mult spaţii conforme ESG, pentru un business sustenabil. În plus, vizitatorii apreciază spaţiile verzi, facilităţile incluzive şi accesibilitatea, elemente care atrag trafic crescut şi performanţă comercială.