ZF 24

Mai au efect medicamentele expirate?

Mai au efect medicamentele expirate?

Autor: CSID.ro

03.10.2014, 11:20 889

Exista in prezent multe date contradictorii si confuze in legatura cu expirarea medicamentelor.

Unii folosesc data de expirare doar orientativ, unii o respecta cu strictete, iar foarte putini au medicamente expirate la indemana, informează Fox News, citat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Din 1979 FDA a cerut producatorilor sa precizeze data de expirare a medicamentelor. Dar multi dintre noi nu stiu ce inseamna data de expirare. Este data pana la care producatorul garanteaza ca medicamentul functioneaza la capacitate maxima, dar nu inseamna ca reprezinta data la care medicatia devine ineficienta sau daunatoare.

Data de expirare este cuprinsa in general intre 12 si 60 luni de la data productiei. Datele stiintifice nu pot insa infirma ca aceste medicamente nu sunt bune de fapt inca 10 ani.

Un studiu al armatei din 2006 a studiat stocurile acesteia intre 1986 si 2006 si a incercat sa determine daca toate medicamentele ar trebui inlocuite. S-au analizat 122 de medicamente din 3005 loturi diferite. S-a dovedit ca 88% din acestea puteau fi consumate dupa perioada de expirare inscrisa pe cutie timp de inca 66 luni.

Citiţi articolul integral pe www.csid.ro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO