ZF 24

Mai au loc de creştere? Raportat la profituri şi afaceri, acţiunile de pe bursă par mai scumpe decât acum un an

Mihai Căruntu, şeful departamentului de pieţe de capital de la BCR

Pot să afirm cu certitudine că bursa românească nu este scumpă şi potenţial de creştere există cel puţin în cazul companiilor mari din energie.

Mihai Căruntu, şeful departamentului de pieţe de capital de la BCR Pot să afirm cu certitudine că bursa românească nu este scumpă şi potenţial de creştere există cel puţin în cazul companiilor mari din energie.

Autor: Adrian Cojocar

07.05.2014, 17:12 586

Majoritatea acţiunilor de pe bursă se tranzacţionează în prezent la multipli de profit, vânzări şi valoare contabilă mai ridicaţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce arată că rezultatele raportate de companii în ultimul an nu au ţinut pasul cu aprecierea titlurilor de pe bursă.

Potrivit unei analize a ZF, multiplul mediu de profit (PER - n.red.) în rândul celor 73 de companii de pe bursă este în prezent de 9, faţă de 6,6 în urmă cu un an, ceea ce în­seamnă că în medie acţiunile s-au scu­mpit cu circa 35% raportat la pro­fiturile pe care le-au raportat în ultimele 12 luni.

În acelaşi timp, valoarea medie a multiplilor de valoare contabilă (P/B - n.red.) şi cea a multiplilor de vânzări (P/S) au urcat în ultimul an cu circa 10%, la 0,58 şi, respectiv 0,84. În ultimul an indicele BET s-a apreciat cu circa 20%, iar indicele BET-C a urcat cu 10,8%.

Analiştii spun însă că acţiunile româneşti sunt încă ieftine şi au în continuare potenţial de creştere ca urmare a dividendelor şi profiturilor sustenabile.

„Pot să afirm cu certitudine că bursa românească nu este scumpă şi potenţial de creştere există cel puţin în cazul companiilor mari din energie precum Petrom, Romgaz, care beneficiază de un preţ la gaze mai mare cu cel puţin 20% faţă de anul trecut, dar şi Transgaz şi Transelectrica. Rezultatele Transgaz din acest an nu vor mai fi afectate ca anul trecut de provizionul pentru proiectul Nabucco, iar la Transelectrica, deşi profitul ar putea să scadă, va fi cel mai probabil la un nivel acceptabil. Conpet este o companie din ce în ce mai transparentă şi ar putea să se alăture acestui grup de companii din energie care oferă dividende atractive“, spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de pieţe de capital de la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO