ZF 24

Maior: Demisia de la SRI, şi din cauza eşecului adoptării legislaţiei de securitate naţională

Maior: Demisia de la SRI, şi din cauza eşecului...

Autor: Valentina Postelnicu

21.03.2015, 20:22 108

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că unul dintre motivele pentru care a demisionat din funcţie a fost legat de ”eşecul adoptării legislaţiei de securitate naţională şi informaţii”.

George Maior a amintit faptul că, încă înainte de finalizarea alegerilor prezidenţiale, a anunţat că îşi va depune mandatul noului şef al statului, şi a adăugat că decizia de a pleca din funcţie a avut în vedere şi o anumită practică din statele europene. ”Pe de altă parte, inteevine şi o anumită rutină şi lucrurile trebuie schimbate, este o filosofie de viaţă”, a adăugat el, precizând că se simte foarte bine că a făcut acest lucru.

De asemenea, Maior a ţinut să precizeze că au existat şi numite cauze particulare, legate de eşecul legislaţiei de securitate naţională şi informaţii, în ceea ce priveşte cele trei legi Big Brother: protecţia datelor, cartelele prepay şi legea securităţii cibernetice, care au fost respinse de Curtea Constituţională.

Fostul şef al SRI a menţionat că, deşi nu au fost legi promovate de Serviciu, au fost susţinute la nivel conceptual.

”Dacă nu se acţionează la nivel politic, parlamentar şi nu există voinţa pentru a se pune în acord aceste legi cu Constituţia, vom avea de pierdut din perspectiva dinamicii evoluţiei internaţionale.(..) Am fost dezamăgit că aceste legi nu au fost adoptate, şi a reprezentat o cauză particulară a materializării intenţiei mele generale de a pleca din fruntea Serviciului”, a mai precizat Maior.

El a adăugat că nu regretă faptul că a susţinut ”poate cu prea mare virulenţă” acest pachet legislativ. ”Îmi menţin opiniile legate de încercarea de a atrage atenţia pentru mai multă responsabilitate în stat în legătură cu securitatea naţională, într-un moment dificil”, a spus el.

Fostul şef SRI a arătat că s-a speculat mult pe tema demisiei sale, dar a ţinut să menţioneze că a fost o demisie şi nu o demitere, adăugând că este un act unilateral de voinţă.

”Am avut o discuţie foarte civilizată cu preşedintele Iohannis, în acest sens”, a mai arătat Maior, precizând că a stabilit să mai comunice cu şeful statului, pe probleme strategice. ”Sunt oricând disponibil pentru discuţii, şi cu preşedintele, şi cu premierul”, a precizat fostul şef al SRI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO