ZF 24

Mâna robotizată, tricoul care sună la 112 şi aplicaţia iGrammar, invenţiile unor elevi români premiate cu 15.000 de euro

Florin Gheorghe

Premii

Autor: Ioana Nita

11.07.2013, 19:14 1295

Trei elevi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani au fost premiaţi de UPC România, în cadrul platformei educaţionale Tech School lansată în iunie 2012,  pentru a-şi transpune ideile în realitate. Mâna bionică, Sunny Shirt şi aplicaţia iGrammar se numără printre proiectele câştigătoare pentru care aceştia au obţinut finanţare.

Florin Gheorghe din Ploieşti, în vârstă de 18 ani, s-a clasat pe locul trei la competiţia Tech School, obţinând astfel un premiu de 3.000 euro. Cu ajutorul grant-ului de implementare, el a realizat aplicaţia iGrammar, care are atât o versiune web, cât şi o versiune pentru mobil. Aplicaţia analizează sintactic şi morfologic fiecare cuvânt dintr-o propoziţie şi returnează de asemenea numărul de propoziţii dintr-o frază.

Locul doi i-a revenit lui Costin Costea, elev în clasa a XI a în Slobozia, care a concurat la Tech School cu Sunny Shirt, un tricou care are două mici panouri solare pe umeri cu ajutorul cărora se pot încărca dispozitivele mobile. Pentru acest proiect, Costin a primit un premiul de 5.000 euro, bani cu care a reuşit să creeze jacheta cu senzori. Aceasta dispune de un accelerometru prin intermediul căruia se cunoaşte poziţia corpului, iar în cazul în care persoana care poartă jacheta suferă un accident, se aplează automat serviciul de urgenţă 112. De asemenea, jacheta cu senzori mai are şi alte funcţii, printre care se numără monitorizarea pulsului.

Premiul cel mare, de 7.000 euro, i-a fost acordat lui Constantin Voiniciuc din Botoşani, în vârstă de 18 ani, pentru RoboHand – mâna robotizată care ar putea fi utilizată în industria chimică sau în medicină. Constantin a realizat apoi print grant-ul de implementare şi platforma robotică care poate opera în medii toxice.

În total în competiţia de anul trecut au fost înscrise 700 de proiecte.

UPC România a lansat anul acesta a doua ediţie a concursului Tech School, în cadrul unei noi platforme numite Smart Nation. Astfel, au fost introduse noi domenii, digital media şi gaming, pe lângă ariilor de programare, robotică şi astrofizică la care au concurat elevii anul trecut.

La competiţia de idei Tech School din acest an se pot înscrie şi studenţii, odată cu adăugarea categoriei de vârstă 20-24. La concursul din 2012 au putut participa doar copii cu vârste între 11 şi 19 ani.

Valoarea totală a premiilor este de 25.000 euro anul acesta, iar numărul de mentori al participanţilor a crescut de la 7 în 2012 la 30 în prezent. Printre mentorii pe care îi pot avea elevii şi studenţii care se înscriu la concurs se numără oameni de ştiinţă şi creatori de tehnologie români şi internaţionali, de la Adrian Stoica - JPL/NASA, Paul Neculoiu - Agenţia Spaţială Europeană, Adrian Buzatu - CERN, Andrei Alexandrescu – Facebook şi până la Ben Kaufman - Quirky.com şi Tim Stevens - Engadget.com.

Platforma SmartNation care integrează a doua ediţie Tech School îşi propune să crească numărul utilizatorilor de noi tehnologii digitale din România şi să-i transforme pe aceştia în inovatori.

Partenerii instituţionali din România ai celei de-a doua ediţii Tech School sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, Facultatea de Automatică, precum şi companiile Gameloft, Luxoft şi TotalSoft, care s-au alăturat pe partea de mentorat. În acelaşi timp, s-au alăturat programului partenerii internaţionali Quirky.com şi Engadget.com.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO