ZF 24

Managerii estimează pentru perioada iulie-septembrie creşterea preţurilor în construcţii şi comerţ, în paralel cu majorarea numărului de angajaţi şi a activităţii economice

Managerii estimează pentru perioada iulie-septembrie...

Autor: Roxana Rosu

28.07.2023, 09:29 283

Managerii din economie estimează pentru perioada iulie-septembrie creşterea preţurilor în construcţii şi comerţ, în paralel cu creşterea numărului de angajaţi şi a activităţii, arată sondajul de conjunctură realizat de INS.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), şi a numărului de angajaţi (soldul conjunctural de +1%). De asemenea, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată (sold conjunctural +12%).

În construcţii, estimările indică o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%) şi creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează de asemenea majorarea acestora (sold conjunctural +24 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, şi majorarea numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%), dar şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Conform estimărilor din luna iulie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%).

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24