ZF 24

Marcările de profit au dat în jos preţul acţiunilor FP de la maxime

Marcările de profit au dat în jos preţul acţiunilor...

Autor: Roxana Pricop

10.12.2013, 20:05 933

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu până la 4,4%, la un preţ de 0,803 lei/titlu, în şedinţa de marţi, în contextul în care al doilea program de răscumpărări urmează să se încheie în scurt timp. Brokerii spun că investitorii aşteaptă noi măsuri din partea ad­ministratorului Frank­­lin Templeton pen­tru a relua achiziţiile.
„Cel de-al doilea program de buy-back se apropie de final: fondul mai are de răscumpărat câteva zeci de milioane de acţiuni. Cel de-al treilea program de răs­cum­părări este de aştep­tat să înceapă anul viitor, până atunci însă investi­torii îşi marchează pro­fi­tu­rile“, a spus un broker.

Acţiunile FP au scăzut ieri cu până la 4,4%, însă spre finalul şedinţei de tran­zac­ţionare titlurile au mai recuperat din scădere şi au închis la un preţ de 0,813 lei/titlu, cu 3,2% sub cotaţia de luni. Asta după ce luni titlurile FP au mai pierdut 2,15%. Astfel, în doar două zile, preţul s-a corectat cu 5,3%. În schimb, tran­zacţiile au crescut ieri la 34 mil. lei, în condiţiile în care scăderile au de­ter­minat un interes mai mare şi la cumpărare.

Înainte de aceste corecţii, acţiunile FP urcaseră săptămâna trecută peste 0,86 lei şi aveau o creştere de 56% de la începutul anului.

„Nu mă aştept la corecţii im­por­tante. Scăderile înregistrate de acţiunile FP sunt cauzate de marcările de profit. Majoritatea emitenţilor de pe bursă au înregistrat scăderi ieri, fără însă a fi un eveniment anume care să determine aceste scăderi“, a spus Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare la socie­tatea de brokeraj Est­in­vest.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

În urmă cu două zile, fondul a anunţat că a răs­cumpărat 100 de milioane de acţiuni proprii de la finalul lunii noiem­brie, când a fost reluat pro­gramul de răs­cum­părări până pe 6 de­cem­brie, ri­di­când astel tota­lul răs­cum­părărilor la 1,039 mi­liarde de acţiuni (7,54% din ca­pital). Fondul mai are de răscumpărat 61,2 mi­lioa­ne de acţiuni. În ritmul din ultimele două săptămâni, de circa 10 milioane de ac­ţiu­ni/zi, în şase-şapte şe­din­ţe fondul va achiziţiona toate acţiunile rămase de răscumpărat.

În noiembrie, acţionarii au aprobat cel de-al treilea program de răscum­pă­rare. În cadrul celui de-al treilea pro­gram, fondul va cumpăra diferenţa de circa 1,4% din acţiuni care i-a rămas în prezent pentru a atinge totalul de 10% din capital de la care va iniţia reducerea de capital social prin ştergerea acţiunilor răscumpărate.
Graţie răscumpărărilor făcute în ultimele trei luni, şi în special ofertei de cumpărare de 600 milioane de lei, acţiunile FP au crescut cu 20% în ulti­mele trei luni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO