• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.5448
  • Leu / USD4.3202
ZF 24

Marea Britanie este la un pas să dea în clocot: Partidul Laburist se întâlneşte marţi pentru a discuta despre organizarea unui nou referendum

Marea Britanie este la un pas să dea în clocot: Partidul Laburist se întâlneşte marţi pentru a discuta despre organizarea unui nou referendum

Autor: Bianca Pavaluca

30 apr 2019 1838

Membrii Partidului Laburist din Marea Britanie se vor întâlni marţi pentru a discuta despre poziţia oficială în ceea ce priveşte organizarea unui nou referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

O mare parte a membrilor Partidului Laburist îi cer liderului Jeremy Corbyn să ceară organizarea unui nou referendum sau a unui vot de confirmare pe tema Brexit.

Până acum, partidul de opoziţie a susţinut că va convoca organizarea unui referendum pentru a preveni „un Brexit Conservator dăunător” sau pentru a preveni ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

Mai multe surse din cadrul Partidului Laburist au declarat pentru The Times că discuţiile dintre Guvernul condus de prim-ministrul Theresa May şi Partidul Laburist au făcut progrese semnificative. De asemenea, sursele laburiste au transmis că Guvernul pare să fi devenit mai deschis în ceea ce priveşte propunerile opoziţiei pentru Brexit.

Rezultatul discuţiilor între premierul britanic Theresa May şi partidul de opoziţie, privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ar putea fi anunţat în următoarea săptămână, a declarat duminică negociatorul-şef UE, Michel Barnier.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri: 4.7627
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri: 4.3164
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri: 5.5297
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: 4.3386