ZF 24

Marea Britanie intenţionează să clasifice energia nucleară drept o investiţie „verde”. Guvernul încearcă să atragă fonduri pentru susţinerea noilor proiecte ale sectorului

Marea Britanie intenţionează să clasifice energia...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.03.2023, 13:45 90

Marea Britanie va clasifica energia nucleară drept „sustenabilă din punct de vedere ecologic", în timp ce guvernul încearcă să atragă miliarde de lire sterline de capital privat în acest sector, conform Bloomberg.

Tehnologia va fi inclusă în regulamentul naţional de investiţii ecologice după o perioadă de consultări, potrivit cancelarului Jeremy Hunt. Măsura reprezintă un ecou al unei decizii a Uniunii Europene din luna iulie a anului trecut de a cataloga energia nucleară şi gazele naturale drept tehnologii ecologice necesare pentru tranziţia energetică.

Energia nucleară este un pilon cheie al strategiei „net zero” a Marii Britanii. Guvernul doreşte să construiască atât reactoare modulare de mari dimensiuni, cât şi reactoare modulare mici şi s-a angajat să aprobe opt astfel de facilităţi până la sfârşitul deceniului. Sectorul privat a întârziat să vină cu bani, în pofida unei reproiectări a mecanismului de finanţare lansată de guvern în speranţa că va atrage fonduri de pensii şi de infrastructură.

Hunt a anunţat, de asemenea, lansarea Great British Nuclear, un organism care va fi responsabil de demararea şi susţinerea proiectelor nucleare. El nu a alocat fonduri care să fie distribuite pentru a ajuta proiectele în cauză, o omisiune care se va confrunta probabil cu o serie critici din partea industriei.

Până la sfârşitul acestui an se va încheia un concurs pentru reactoare modulare mici, iar dacă tehnologia selectată se va dovedi viabilă, guvernul va cofinanţa proiectul câştigător.

Rolls Royce Holdings Plc a primit 210 milioane de lire sterline de la guvern în 2021 pentru dezvoltarea acestei tehnologii. Se aşteaptă ca această companie să intre în competiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO