ZF 24

Marea Britanie luptă cu inflaţia până la sânge: Cancelarul britanic, Jeremy Hunt, e gată să accepte o recesiune dacă majorarea dobânzilor va reduce preţurile

Marea Britanie luptă cu inflaţia până la sânge:...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.05.2023, 13:42 271
Jeremy Hunt este pregătit să accepte o recesiune dacă majorarea dobânzilor va contribui la reducerea inflaţiei, a semnalat cancelarul britanic, potrivit Politico.
 
Într-un interviu acordat vineri postului Sky News, Hunt a insistat că „singura cale către o creştere sustenabilă" este reducerea costului bunurilor esenţiale.
 
Întrebat dacă se simte confortabil cu noile creşteri ale ratei dobânzii, chiar dacă acestea riscă să împingă Marea Britanie în recesiune, Hunt a spus: „Da, pentru că, în cele din urmă, inflaţia este o sursă de instabilitate".
 
„Dacă vrem să avem prosperitate, să creştem economia, să reducem riscul de recesiune, trebuie să sprijinim Banca Angliei în deciziile dificile pe care le ia", a adăugat Hunt.
 
În cadrul politicii monetare din Marea Britanie, puterea de a creşte ratele dobânzilor aparţine băncii centrale independente. Ca parte a încercării sale de a combate inflaţia ridicată, banca a majorat rata de bază la cel mai înalt nivel de la mijlocul crizei financiare globale din 2008.
 
În pofida faptului că a scăzut recent sub 10% pentru prima dată în ultimele luni, rata inflaţiei în Regatul Unit, care se ridică la 8,7%, rămâne în continuare deosebit de imprevizibilă. De asemenea, preţurile alimentelor în Marea Britanie continuă să crească în cel mai rapid ritm din ultimii aproape 45 de ani.
 
Una dintre principalele promisiuni ale premierului britanic Rishi Sunak este de a înjumătăţi rata inflaţiei, care se situa la momentul declaraţiilor la 10,1%.
 
Partidul Laburist din opoziţie a ripostat la declaraţiile lui Hunt privitoare la asumarea unei recesiuni.
 
„Niciun guvern nu ar trebui să se mulţumească vreodată cu o recesiune", a declarat pentru Sky News secretarul pentru comerţ, Nick Thomas-Symonds. „Constat că acest guvern nu are niciun plan credibil pentru a restabili creşterea economică a ţării".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO