ZF 24

Marinescu, ANCOM: Piaţa telecom este în creştere, susţinută de internet

Marinescu, ANCOM: Piaţa telecom este în creştere,...

Autor: Roxana Rosu

26.10.2015, 10:12 388

Piaţa telecom este în creştere, pe revenire, susţinută în special de internet, a spus Cătălin Marinescu, Preşedinte Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) la ZF Digital.

"A fost pe un vîrf, a coborît şi acum isi revine sănătos. Internetul duce clar piaţa în sus. Serviciile de internet sunt de calitate foarte bună, companiile stimulează şi partea de cerere. Este importantă trecerea dinspre pre pay în post pay"

Se observă dezvoltarea în alte domenii, transfer de banii, energie, convergenţa cu autovizualul. Operatorii îşi diversifică portofoliul, intră pe alte pieţe. Este greu să mai stabileşti graniţele telecomului.

Viitorul este ca in centrul reglementării să stabilim clientul şi din perspectiva lui să vedem cum putem reglementa. Nu mai e vorba doar de câţiva operatori 

Este o creştere şi o schimbare pe piaţă. Câştigătorii se adaptează.  În organizarea ofertelor, in modul în caree gestionează reţelele. toate sunt în beneficiul utilizatorilor. ANCOM nu a dorit să reglementeze tot, ci să corecteze problemele, urmărinf reguli de la nivel european.

Utilizatorul are la dispoziţie reele de calitate, la un preţ corect, pe care şi-l permite. Cred că câştigă cei care investesc inteligent, ştiu necesităţile utilizatorilor.

Este o piaţă în creştere de etapă, în revenire. A fost pe un vîrf, a coborît şi acum isi revine sănătos. Internetul duce clar piaţa în sus. Serviciile de internet sunt de calitate foarte bune, companiile stimulează şi partea de cerere. Este importantă trecerea dinspre pre pay în post pay.
 
Observăm dezvoltarea în alte domenii, transfer de banii, energie, convergenţa cu autovizualul. Operatorii îşi diversifică portofoliul, intră pe alte pieţe. Este greu să mai stabileşti graniţele telecomului. Viitorul este ca in centrul reglementării să stabilim clientul şi din perspectiva lui să vedem cum putem reglementa. Nu mai e vorba doar de câţiva operatori
 
Obiectivele Ancom sunt si obiectivele României de a-şi atinge targeturile din agenda, să vedem ce măsuri trebuie luate pentru a ajunge acolo. Cu siguranţă nu favorizăm RDS. Operatorii nu ar trebui să dea vina pe alt operator , ci cum pot dezvolta, sa introduca inovatie mai multă, pentru a cuceri piaţa.
 
Internet of things va avea un impact foarte mare pe viitor. Constructorii de maşini vor opera maşinile cu SIM, pentru entertainment dar şi situatii de urgenţă- Sunt multe schimbări, pe care încă nu le intelegem bine, să vedem în ce direcţie se va duce reglementarea şi administrarea lor. De exemplu, toate contoarele de gaz din Europa vor transmite datele pe cale radio, milioane de unităţi. Ce se intâmplă dacă îşi schimbă furnizorul, schimbăm toate SIM-urile? Probabil va exista o portare a SIM ca să poate fi folosit in orice reţea.
 
Cred că reţelele din România îşi vor păstra calitatea. Este şi o piaţă foarte competitivă. Mă bucur să văd că operatorii înţeleg ca investind impreună sustin menţinerea calitatii retelelor. ANCOM  incearcă să uşureze administrarea retelelor, prin ordonanta 61, care clarifică şi usurează implementarea noilor reţele.
 
Trebuie să vezi cum se dezvoltă piaţa. Nu cred că contează dacă sunt 4 sau 5. Piaţa se concentrează. Nu cred că important e numărul de furnizori, ci ca piaţa să rămână competitivă.
 
Dacă vrem să atingem obiectivele de conectivitate din agenda digitală pana in 2020 trebuie sa devoltam retelele pentru a ajunge in fiecare casa, să  aibă toată lumea acces. Competiţia pe infrastructuri a fost benefică şi va fi în continuare benefică.
 
Televiziunea digitală terestră poate fi o restanţă. Dar tot mai mult operatorii prin cablu şi IPTV acoperă peste 80% din locuinţe. Piaţa a fost o rămânere în urmă, dar nu a impactat prea mult.
 
Referitor la deschiderea reţelei RCS- RDS pentru alti operatori - S-a terminat consultarea publică, am discutat cu fiecare operator din piaţă. Suntem deschişi să mai avem discuţii clarificatoare.
 
In noiembrie vom avea consiliul consultativ pentru introducerea acestor decizii la nivel naţional. Apoi va fi faza consultării cu CE pe implementarea soluţiilor. Pe viitor, poate vom propune o reglementarea simetrică, ca în piaţa de retail. După consultări vom veni cu argumentele noastre, cu soluţia pe care o vom adopta în consiliul consultativ. Spre sfârşitul lunii noiembrie.
 
Acum 20 de ani instalam reţeaua de fibră optică in Romtelecom,  îmi voi continua cariera în funcţie de oportunităţi. Am disponibilitate şi pentru sector public şi privat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO