ZF 24

Maşina de război a lui Putin ajută la menţinerea în funcţiune a industriei ruseşti. Analiştii cred că războiul din Ucraina va împinge producţia îndustrială din acest an mai sus cu 2% faţă de 2022

Maşina de război a lui Putin ajută la menţinerea în...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.02.2023, 13:49 1209

Producţia militară în creştere ajută la menţinerea în funcţiune a industriei ruseşti, compensând o mare parte din daunele provocate de sancţiunile internaţionale şi de alte consecinţe ale invaziei din Ucraina, a raportat Bloomberg.

Producţia industrială a încheiat anul 2022 în scădere cu doar 0,7%, potrivit unui consens de previziuni compilat de Bloomberg înainte de publicarea cifrelor oficiale. Conform datelor Bloomberg Economics, practic nu a existat niciun declin, deoarece forţa alimentată de război în industria prelucrătoare a ajutat la compensarea scăderilor din alte sectoare. 

„Producţia industrială din 2022 s-a dovedit mai bună decât previziunile din prima jumătate a anului şi mai puternică decât în crizele anterioare", a declarat Sofya Donets, economist la Renaissance Capital. „Cheltuielile guvernamentale au contribuit mult, atât în industria grea, cât şi în cea uşoară".

Industria a fost una dintre cele mai rezistente părţi ale economiei Rusiei de la începutul războiului, pe fondul scăderii vânzărilor cu amănuntul, a cifrei de afaceri a mărfurilor şi a unei contracţii generale de aproximativ 2%. Preţurile record pentru exporturile de energie ale Moscovei - care nu au fost afectate de restricţiile impuse de SUA şi Europa până la sfârşitul anului - şi un salt important al cheltuielilor guvernamentale au contribuit la limitarea pagubelor economice. 

„Războiul din Ucraina va împinge producţia industrială din acest an chiar mai sus - cu 2% peste 2022 - dar cu preţul scăderii nivelului de trai şi al stagnării consumului", a declarat Alexander Isakov de la Bloomberg Economics. 

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat luna trecută contribuţia economică a industriei militare. „S-a pus cu adevărat în mişcare în ultimul an şi continuă să se extindă", a declarat el în faţa oficialilor. „Fabricile lucrează în mai multe schimburi, unele practic non-stop". 

Rusia nu a dezvăluit detalii despre producţia legată de război, dar unele segmente din datele oficiale includ produse militare, reflecând performanţe puternice de la invazia lui Putin din 24 februarie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO