ZF 24

Maşini diesel pe ulei vegetal: merită riscul? 8 lucruri de ştiut

Maşini diesel pe ulei vegetal: merită riscul? 8 lucruri...

Autor: Adrian Mihălţianu

23.03.2015, 11:21 3041

Un litru de motorină costa circa 5,6 lei în martie 2015, în timp ce un litru de ulei de floarea soarelui luat din supermarket poate costa şi mai puţin de 4 lei. Diferenţa de preţ li se pare interesantă unora, care consideră că pot pune în rezervoarele lor ulei vegetal în loc de motorină, păstrând astfel în buzunar diferenţa. La un plin de 50 de litri, ar ieşi în câştig cu 75 de lei! La o maşină care merge 50.000 de kilometri şi consumă, în medie 7 litri / 100 km, se obţine o economie de circa 1.150 de euro. Alţii s-au gândit să folosească uleiul de bucătărie uzat, după o filtrare prealabilă. Acesta este, practic, gratuit, iar economiile realizate sunt consistente, de circa 4.000 de euro la 50.000 de km.

Totuşi, nu degeaba nu vei găsi bidoane de ulei de floarea soarelui în benzinării pentru a le folosi în loc de motorină. Există câteva motive foarte clare pentru aşa ceva, iar noi ţi le enumerăm mai jos. 

1. Care sunt asemănările şi diferenţele dintre uleiul vegetal şi motorină?

Într-adevăr, dacă vei turna ulei de floarea soarelui sau de rapiţă în rezervorul maşinii tale, acesta va fi preluat şi ars în motor la fel cum arde şi motorina - compresia extrem de mare din motorul diesel asigură aprinderea motorinei, iar maşina va funcţiona fără mari diferenţe faţă de momentul în care o alimentezi cu motorină.

Citiţi articolul integral pe www.promotor.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO