ZF 24

​Matei Păun, BAC Investment: Mişcarea pe care a avut-o francul într-o zi a fost mai mare decât deprecierea rublei dintr-o zi

​Matei Păun, BAC Investment: Mişcarea pe care a...

Autor: Liviu Popescu

15.01.2015, 14:55 1073

Francul elveţian s-a apreciat cu 30% faţă de euro iar această mişcare fost mai mare decât deprecierea rublei dintr-o singură zi, a spus Matei Păun, managing partner al BAC Investment. Păun a lucrat mai mulţi ani în pieţele emergente în domeniul investiţiilor financiare, inclusiv în Rusia.

“Era un risc şi este un risc pe care toţi ni-l asumăm când ne împrumutăm într-o valută de care nu depindem. Creditele în franci ale românilor vor creşte pe măsură”, a spus Păun.

Moneda elveţiană s-a apreciat spectaculos după ce Banca Centrală a Elveţiei a anunţat că va renunţa la rata de schimb 1,2 franci/euro, mişcare care a încheiat o politică de trei ani în care a încercat să evite aprecierea excesivă a francului. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut cu 16% şi a ajuns la nivelul record de 4.3287 lei.

Pentru cei aproximativ 200.000 de români care au în portofolii credite în franci elveţieni, decizia băncii Elveţiei îi va lovi destul de puternic având în vedere că ratele vor creşte.

Totodată, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

O altă măsură luată de Banca Centrală a Elveţiei a fost scăderea ratei dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO