ZF 24

MBA sau CFA. Ce trebuie să iei în considerare când alegi între aceste programe de pregătire?

MBA sau CFA. Ce trebuie să iei în considerare când...

Autor: Adrian Cojocar

25.12.2012, 20:23 2843

Una dintre cele mai populare întrebări printre cei care se gândesc să urmeze un program de specializare este cei mai bine să urmeze, un MBA sau un CFA ? Ca orice comparaţie, răspunsul este - depinde.

Site-ul wallstreetoasis.com a făcut o comparaţie între cele două programe de specializare şi a identificat câteva caracteristici pentru fiecare dintre ele.

 

CFA-ul este potrivit pentru finanţe

 

Diploma de certificare internaţională a analiştilor financiari Chartered Financial Analyst (CFA) este mai potrivită dacă te gândeşti să urmezi o carieră de succes în administrarea activelor, private banking, analiză a acţiunilor sau în cadrul diviziilor de rating ale instituţiilor financiare. În aceste domenii un MBA pur si simplu nu ar fi la fel de valoros ca o certificare CFA. O certicare CFA ar fi potrivită şi pentru celelalte servicii financiare, care oferă de asemenea o recunoaştere chiar şi în afara domeniului finanţelor mai ales în Asia şi Estul Mijlociu – Africa.

 

MBA-ul este mai recunoscut în afara domeniului finanţelor

 

Cu toate acestea, un program MBA întrece certificarea CFA în cele mai multe industrii din afara domeniului financiar. Faptul că deprinzi abilităţi de analiză financiară nu te va ajuta la fel de mult în sectoare industriale sau marketing. Dacă nu eşti sigur în ce domeniu vrei să-ţi dezvolţi cariera, un program MBA ar putea fi o alegere mai bună.

 

Programul CFA este mai flexibil

 

Programul CFA deţine un avantaj faţă de unul MBA în termeni de timp necesar pentru pregătire, deşi un examen necesită minim 300 de ore de studiu, poţi să-ţi împarţi timpul cum vrei pentru că este un program la distanţă care permite candidaţilor să se pregătească chiar dacă lucrează în acelaşi timp. De aceea poţi să acumulezi experienţă de muncă (ca să nu mai vorbim de bani) în timp ce studiezi pentru calificarea ta. Programul MBA pe de altă parte, va necesita de regulă un angajament total de doi ani.

 

Dar te poţi aştepta să obţii un MBA mai devreme decât un CFA

 

Cea mai scurtă perioadă în care te poţi aştepta să obţii un CFA este 18 luni şi asta dacă te apuci în decembrie pentru primul nivel şi treci toate examenele din prima încercare, lucru pe care-l reuşesc numai 4% din candidaţi. În medie însă te poţi aştepta să termini un program CFA în patru ani, care este de două ori mai mult decât un MBA. Un alt lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este că certificarea CFA necesită în plus patru ani de experienţă.

 

Programul CFA costă mai puţin decât un MBA

 

Costul unei certificări CFA depinde de numărul de examene de care ai nevoie să treci cele trei niveluri din program. În general acest lucru necesită între 2.500 de dolari şi 8.500 de dolari dar se poate ajunge şi la 15.000 de dolari. Cifra păleşte însă când comparăm costul cu cel al unui MBA, de circa 200.000 de dolari. Dacă luăm în calcul şi costul de oportunitate de a lipsi de la muncă doi ani, programul MBA este mult mai costisitor decât cel CFA.

 

Rata de succes într-un program CFA şi MBA este asemănătoare

 

Circa 40% din candidaţii CFA reuşesc să treacă un examen într-un an, ceea ce duce la o rată foarte mică de trecere dacă luăm în considerare cele trei examene, care la prima vedere pare mult mai mică decât rata de trecere de 95% de la Harvard.

Totuşi trebuie avut în vedere faptul că accederea la o astfel de universitate de top nu este uşoară şi dacă se ia în considerare rata de acceptare, şansele sunt relativ asemănătoare.

 

Cine spune că trebuie să alegi ?

 

În final sunt mulţi oameni care ajung să obţină atât un CFA cât şi un MBA. Dacă eşti determinat să faci din CV-ul tău cea mai bună foaie de hârtie de pe planetă atunci urmează-le pe amândouă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO