ZF 24

Mediul de business contestă majorările de taxe. Ce explicaţii are premierul în faţa investitorilor străini

Victor Ponta: Eu ţin foarte mult cont şi am un foarte mare in­teres ca mediul de afaceri să aibă în România un me­diu competitiv. Pe de altă parte, eu sunt ales de ro­mâni. Foto Octav Ganea

Victor Ponta: Eu ţin foarte mult cont şi am un foarte mare in­teres ca mediul de afaceri să aibă în România un me­diu competitiv. Pe de altă parte, eu sunt ales de ro­mâni. Foto Octav Ganea

Autor: Liviu Dadacus

10.11.2013, 21:04 1869

Noile taxe impuse de către guvernul Ponta din 2014 au stârnit nemulţumirea oamenilor de afaceri din cadrul AmCham (Camera de Comerţ Americană în România), una dintre cele mai puternice şi vocale organizaţii de lobby ale mediului de business, care au spus că astfel de decizii determină „o agravare fără precedent în ultimii 20 de ani a poverii fiscale“ suportate de contribuabili. AmCham, care reuneşte 350 de companii cu investiţii totale de peste 10 mld. de dolari pe plan local şi care au împreună 200.000 de angajaţi, a cerut vineri guvernului, printr-un comunicat de presă, să-şi respecte angajamentele şi să nu crească taxele, ci să se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale pentru a creşte veniturile la buget.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că taxele în România sunt, în acest moment, mai mici decât în SUA şi în ţările europene.

„Întreb încă o dată: TVA ştiu că nu s-a mo­di­fi­cat, ba chiar l-am scăzut, cota unică nu s-a mo­di­ficat. Eu ţin foarte mult cont şi am un foarte mare in­teres ca mediul de afaceri să aibă în România un me­diu competitiv. Pe de altă parte, eu sunt ales de ro­mâni. Şi trebuie să-mi fac datoria faţă de români în primul şi în primul rând“, a spus Ponta.

El a precizat că taxele în România sunt, în acest moment, mai mici decât în SUA şi în ţările europene, cu excepţia Bulgariei.

„Şi sunt convins că în România în acest mo­ment toate taxele sunt mai mici şi decât în SUA şi decât în majoritatea covârşitoare a ţărilor euro­pe­ne, cu excepţia Bulgariei, dacă nu mă înşel“, a adăugat Ponta.

Potrivit AmCham, măsurile fiscale anunţate de guvern vor afecta negativ investiţiile şi com­pe­ti­tivitatea produselor româneşti.

„AmCham România îşi exprimă îngrijorarea fa­ţă de noul val de impozite şi taxe anunţate în ulti­ma vreme de către Guvernul României. Împreună cu creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu me­diul de afaceri, astfel de decizii determină o agra­va­re, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fis­cale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte“, se arată în comunicatul AmCham.

Totodată, investitorii arată că lipsa de coerenţă şi consistenţă în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum şi intervenţiile frecvente şi im­pre­vi­zibile ale guvernului în economie pro­voacă dis­tor­siuni în mecanismele pieţei, dificultăţi în plani­ficarea afacerilor, cu consecinţe deosebit de grave pen­tru mediul de afaceri românesc, atractivitatea in­vestiţională şi competitivitatea economică a României.

„În lipsa unei strategii de ţară careia să i se cir­cum­scrie, sistemul fiscal românesc, în loc să se mo­der­nizeze prin mecanisme eficiente şi echitabile în spri­jinul dezvoltării ţării şi al eforturilor mediului de afaceri în condiţiile actuale grele de piaţă, este în pericol să devină un factor de obstrucţie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de corupţie, evaziune fiscală şi creşterea comerţului ilicit cu produse accizabile“, a adăugat sursa citată.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO