ZF 24

Mefin Sinaia pregăteşte delistarea, iar investitorii nu mai pot de bucurie. Acţiunile au urcat cu 50% în trei zile

Mefin Sinaia pregăteşte delistarea, iar investitorii nu...

Autor: Andrei Chirileasa

21.05.2013, 21:35 2722

Acţiunile producătorului de sisteme de injecţie diesel Mefin Sinaia (MEF) au crescut cu peste 50% în ultimele trei zile, după ce nu se mai tranzacţionaseră de patru luni, după ce compania a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) având pe ordinea de zi propunerea de delistare a companiei de la bursă, iar tranzacţiile din ultimele trei zile, de circa 40.000 de lei, sunt cât tranzacţiile totale din 2012.

Pentru acţionarii Mefin, aceasta ar fi o şansă unică să-şi vândă acţiunile la un preţ bun, având în vedere că pe bursă titlurile companiei sunt foarte puţin tranzacţionate. Delistarea este o bună oportunitate şi pentru investitorii speculativi care cumpără acţiuni în aceste zile, aceştia sperând că vor obţine un preţ de retragere mult peste preţul actual de pe bursă.

Conducerea companiei nu a anunţat încă preţul de retragere pe care-l va plăti acţio­narilor care nu vor să mai rămână în com­panie după delistare. Acesta ar putea fi anun­ţat la finalul lunii. Totuşi, cei care cumpără în aceste zile speră la un preţ cel puţin dublu.

Una dintre metodele de evaluare utilizate în astfel de cazuri este pe baza capitalurilor proprii, având în vedere că preţul de pe bursă este nerelevant din cauza lipsei tranzacţiilor. Mefin avea la finalul lunii martie capitaluri proprii de 33,7 mil. lei sau 6,37 lei/acţiune, în condiţiile în care compania era evaluată ieri pe bursă la 10,8 mil. lei, adică 2,047 lei/acţiune. Chiar dacă producţia şi afacerile companiei au scăzut puternic în ultimii zece ani, Mefin dispune de active valoroase. Platforma Mefin ocupă circa 10 hectare de teren la intrarea în Sinaia, una dintre cele mai aglomerate staţiuni montane din România.

Asta nu e o garanţie însă că investitorii vor primi acest preţ (6,37 lei), având în vedere că în ultimii ani au fost numeroase cazuri de com­panii care s-au delistat oferind acţio­narilor preţuri pe care aceştia le-au consi­derat subevaluate sau injuste. Preţul de delistare trebuie aprobat de Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) şi de acţionari în AGA, care va avea loc pe 28 iunie.

În ultimii patru ani (2009-2012) s-au transferat pe bursă doar 248.891 de acţiuni Mefin (4,7% din numărul total de acţiuni), iar valoarea tranzacţiilor a fost de 220.316 lei (51.000 de euro). Interesul redus pentru acţiuni a fost determinat de rezultatele slabe şi de lipsa de perspective.

Afacerile companiei au scăzut de la an la an, iar în fiecare raport anual administratorii se plângeau de dificultăţile cu care se confruntă invocând concurenţa neloială din partea unor firme controlate de foşti angajaţi care aduceau produse mai ieftine din China şi ostilitatea autorităţilor locale.

În 2009, majoritatea angajaţilor Mefin au plecat şi s-au angajat la alte firme care lucrează pe plat­forma companiei, iar societatea mai figura anul trecut cu un număr mediu de 16 salariaţi.

Cifra de afaceri în 2012 a fost de 18,6 mil. lei (faţă de 17,7 mil. lei în 2011), iar pierderile au fost de 795.000 de lei (faţă de un profit net de 11.000 de lei în 2011). Spre comparaţie, în 2003, când s-a privatizat, compania avea afaceri de 42,5 mil. lei, profit de 638.000 de lei şi peste 1.200 de salariaţi.

Mefin a fost preluată în 2003 de firma DCI Walbridge Partners, înregistrată în Cipru, care este controlată de grupul Walbridge, unul dintre cei mai mari pro­ducători de componente auto din SUA, şi de Gheorghe Barba, preşedintele consiliului de administraţie al Mefin, potrivit site-ului firmei. Barba ar fi vărul Mihaelei Geoană, soţia lui Mircea Geoană, potrivit relatărilor din presă.

DCI Walbridge Partners deţine 79,6% din acţiunile Mefin, restul de 20,4% din acţiuni fiind în posesia altor acţionari de pe bursă.

Mefin a fost înfiinţată în 1892 şi este listată la bursă din martie 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO