ZF 24

Megaprofil: Capacităţile de producţie excedentare sunt o problemă a pieţei de materiale de construcţii

Megaprofil: Capacităţile de producţie excedentare sunt...

Autor: Andreea Neferu

19.07.2015, 15:32 600

1) Cum estimaţi că vor evolua în acest an afacerile companiei faţă de 2014?

Pentru 2015 am bugetat o creştere de 12%, pe care cred că o vom realiza în ciuda faptului că în perioada aprilie - iunie piaţa a reuşit să ne surprindă în mod negativ. Multe proiecte sunt în discuţie, dar majoritatea sunt în aşteptare din diverse motive. (În 2014 compania Megaprofil a înregistrat o cifră de afaceri de peste 126 mil. lei, potrivit Ministerului de Finanţe – n.red.)
 

2) Care este principala provocare în piaţa de materiale de construcţii în prezent?

Capacităţile de producţie excedentare din regiune reprezintă principala problemă pe care o are industria la ora actuală. Războiul preţurilor este în plină desfăşurare cu consecinţe dramatice asupra profitabilităţii companiilor producătoare. Deşi cumpără mai ieftin, clienţii au de pierdut din cauza faptului că o serie de jucători din piaţă, din dorinţa de a acapara cotă de piaţă cu orice preţ, aleg să vândă produse cu performanţe sub cele indicate de certificările pe care le oferă furnizorul respectiv. Consecinţele sunt dramatice pe termen mediu şi lung, de unde şi ideea că orice cumperi făcut după 2008 este de proastă calitate. În acest sens, am preferat să pierdem în anumite tranzacţii decât să facem rabat de la calitate şi etică profesională.
 

3) Către ce pieţe realizaţi exporturi şi care este ponderea acestora în cifra de afaceri?

Livrăm pe toate pieţele din zona de sud-est a Europei. Ponderea vânzărilor la export este sub 50%, anul acesta fiind primul an din ultimii cinci în care simţim un mic regres al vânzărilor la export. Bănuim că o serie de competitori ne-au urmat exemplul şi au ieşit mai agresiv la export. Din fericire, rămânem pe creştere cu ajutorul pieţei interne, unde accentul pe calitate şi seriozitate pare să ne îmbunătăţească rezultatele.
 

4) Care sunt factorii care ar putea aduce o creştere sustenabilă pentru piaţă locală de materiale de construcţii?

Lipsa unui cadru propice investiţiilor pe zona de întreprinderi mici şi mijlocii cu capital autohton este pentru mine de departe cea mai mare problemă în economia ţării noastre. IMM-urile cu capital autohton sunt asaltate de autorităţi din toate direcţiile, în timp ce multinaţionalele avansează sistematic acaparând economia. Reglementările excesive reprezintă „cancerul” societăţii noastre şi puţini înţeleg că un anteprenor care face bani se va conforma rigorilor legii mai uşor decât unul mort la datorie, în lupta cu autorităţile.

 

5) Câţi angajaţi are Megaprofil? Intenţionaţi să mai faceţi angajări?

În România avem în prezent 120 de angajaţi şi probabil că vom mai face angajări pe nişte proiecte speciale dintre care aş menţiona lansarea unui produs nou, o invenţie brevetată a echipei noastre din România, un panou termoizolant de două ori mai subţire şi de două ori mai termoizolant decât produsele clasice, polistirenul şi vata minerală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO