ZF 24

Micii producători de energie se lovesc de puterea distribuitorilor: Aceste mici investiţii sunt tratate ca şi cum ar fi centrale mari de producţie. Proiectele devin nefezabile din cauza cerinţelor tehnice

Micii producători de energie se lovesc de puterea...

Autor: Roxana Petrescu

17.09.2018, 18:20 500

♦ Circa 15 avize, unele dintre ele având o durată de emitere de circa 90 de zile, de la autorităţi diferite, sunt necesare pentru montarea pe acoperişul unei case a unor panouri solare astfel încât proprietarul să poată vinde energia în sistem ♦ Cum termenul limită până la care pot fi accesate fondurile europene destinate sprijinirii acestei noi categorii de jucători din piaţa energiei este, deocamdată, 31 decembrie 2019, montarea unui panou solar pe acoperişul unei case devine un fel de misiune imposibilă. 

„La nivelul operatorilor de distribuţie a energiei electrice, micii investitori care vor să-şi monteze pe acoperiş un pro­iect de circa 3 kW, destinat acoperirii consumului propriu, sunt trataţi ca şi cum ar vrea să conecteze o investiţie de 20 MW. Dacă punem cap la cap toate costurile asociate, la final tragi concluzia că efortul nu se justifică“, spune Martin Moise, prim-vicepreşedinte în cadrul PATRES (Or­ga­­ni­zaţia Patronală a Producătorilor de Ener­gie din Surse Regenerabile din Ro­mânia).

Cele mai mari companii de distri­buţie a energiei din România sunt Electrica, CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO