ZF 24

Micile proiecte de energie verde ar putea primi sprijin din toamnă. Care sunt necunoscutele unei lupte de 2 miliarde de euro

Micile proiecte de energie verde ar putea primi sprijin...

Autor: Roxana Petrescu

13.05.2015, 12:12 1009

Din toamna acestui an, România ar putea implementa o nouă schemă de sprijin pentru promovarea industriei de energie verde, de data aceasta printr-un tarif fix reglementat des­tinat proiectelor sub 500 kW, dar deja piaţa este neliniştită mai ales având în vedere experienţa acumulată cu vechea schemă de sprijin bazată pe certificate verzi.

De data aceasta, lupta „ligii mici“ se dă pentru un buget care s-ar putea ridica până la 2 miliarde de euro.

Concepută pentru a trage pe plan local investiţii în eoliene sau solare, autorităţile române i-au „ademenit“ pe investitori printr-o schemă de sprijin extrem de generoasă, fiecare pro­du­cător de energie verde fiind recom­pensat printr-un anumit număr de certificate verzi în funcţie de sursă. Doar anul trecut valoarea certificatelor verzi emise pentru proiectele de energie regenerabilă a fost de peste 400 de milioane de euro. Problema a fost că această schemă a dus la creşterea facturilor, iar guvernul a luat decizia de a modifica sprijinul la reacţia dură a industriei.

Acum însă, noua schemă se va baza pe un tarif reglementat fix (feed in tariff - n. red.) şi se va aplica numai pentru proiectele a căror dimensiune va fi mai mică de 500 kW. Noua lege pentru aprobarea unor măsuri în domeniul energiei verzi a fost adoptată săptă­mâna trecută de parlament.

„Noi am făcut proiectul, dar deocamdată nu avem un buget şi perioada în care se va aplica, aşa că nu putem stabili un preţ. Aceste variabile depind guvern“, a declarat Zoltan Nagy-Bege, membru în comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO