Din toamna acestui an, România ar putea implementa o nouă schemă de sprijin pentru promovarea industriei de energie verde, de data aceasta printr-un tarif fix reglementat destinat proiectelor sub 500 kW, dar deja piaţa este neliniştită mai ales având în vedere experienţa acumulată cu vechea schemă de sprijin bazată pe certificate verzi.
De data aceasta, lupta „ligii mici“ se dă pentru un buget care s-ar putea ridica până la 2 miliarde de euro.
Concepută pentru a trage pe plan local investiţii în eoliene sau solare, autorităţile române i-au „ademenit“ pe investitori printr-o schemă de sprijin extrem de generoasă, fiecare producător de energie verde fiind recompensat printr-un anumit număr de certificate verzi în funcţie de sursă. Doar anul trecut valoarea certificatelor verzi emise pentru proiectele de energie regenerabilă a fost de peste 400 de milioane de euro. Problema a fost că această schemă a dus la creşterea facturilor, iar guvernul a luat decizia de a modifica sprijinul la reacţia dură a industriei.
Acum însă, noua schemă se va baza pe un tarif reglementat fix (feed in tariff - n. red.) şi se va aplica numai pentru proiectele a căror dimensiune va fi mai mică de 500 kW. Noua lege pentru aprobarea unor măsuri în domeniul energiei verzi a fost adoptată săptămâna trecută de parlament.
„Noi am făcut proiectul, dar deocamdată nu avem un buget şi perioada în care se va aplica, aşa că nu putem stabili un preţ. Aceste variabile depind guvern“, a declarat Zoltan Nagy-Bege, membru în comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).