ZF 24

Microsoft pregăteşte o investiţie de 10 miliarde de dolari în OpenAI, proprietarul popularului chatbot ChatGPT. Investiţia ar evalua OpenAI la aproximativ 29 de miliarde de dolari

Microsoft pregăteşte o investiţie de 10 miliarde de...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.01.2023, 12:51 533

Gigantul tehnologic Microsoft este în discuţii pentru a investi aproximativ 10 miliarde de dolari în OpenAI, proprietarul popularului chatbot ChatGPT, conform unui raport Semafor de marţi, raportează Business Insider.

Investiţia ar evalua OpenAI la aproximativ 29 de miliarde de dolari, au raportat Liz Hoffman şi Reed Albergotti de la Semafor. Acum este evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Acordul urma să fie încheiat până la sfârşitul anului 2022, dar nu este clar dacă a fost finalizat încă, a raportat Semafor, citând o serie de documente trimise potenţialilor investitori.

Wall Street Journal a raportat joia trecută că OpenAI era în discuţii pentru a vinde acţiunile existente ale companiei într-o ofertă de licitaţie care ar evalua firma la 29 de miliarde de dolari. Firmele de capital de risc, inclusiv Thrive Capital şi Founders Funds, erau în discuţii pentru a investi cel puţin 300 de milioane de dolari în vânzările de acţiuni, potrivit WSJ.

Ca parte a acordului actual pe care Microsoft îl negociază, gigantul intenţionează să obţină 75% din profiturile OpenAI până când îşi va recupera investiţia, după care îşi propune să obţină 49% din acţiunile companiei, potrivit surselor mass-media. Se aşteaptă ca alţi investitori să deţină încă 49% din companie, în timp ce societatea-mamă nonprofit a OpenAI ar deţine pachetul rămas.

OpenAI făcut furori recent cu ChatGPT, o platformă lansată în noiembrie, deoarece este capabilă să genereze text scris asemănător omului. Conducerea Google a emis chiar un „cod roşu” asupra potenţialului rival, a raportat The New York Times în decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO