ZF 24

Mihai Căruntu, BRD: Dacă ne raportăm la obligaţiuni, nu se poate spune că acţiunile sunt scumpe. Cel mai important va fi al treilea trimestru, va influenţa cel mai mult preţurile acţiunilor pe burse

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Tibi Oprea

23.05.2020, 00:03 1873

Mihai Căruntu, senior analist corporate finance în cadrul BRD, spune că în acest moment acţiunile nu sunt scumpe şi că rebalansarea profitabilităţii companiilor ar putea avea loc în 2022 sau chiar mai târziu.

„Înainte de această ajustare a preţurilor care a început pe 19 februarie în piaţa americană, pe indicele american S&P 500 estimările erau de un randament de dividend de 2%, pentru cele mai importante 500 de companii americane, care era apropiat de obligaţiunile guvernamentale americane pe 10 ani, în jur de 1,6% atunci. Acesta era un indiciu pentru foarte mulţi analişti că piaţa acţiunilor nu este scumpă. Atâta timp cât companiile reuşesc să-şi mărească profitabilitatea, iar randamentul dividendelor este peste instrumentul cu cel mai scăzut grad de risc, care oferă un randament sub sau foarte apropiat de obligaţiunile guverna­mentale, de referinţă pentru piaţa respectivă, nu se poate spune că acţiunile sunt scumpe. De exemplu, la criza dot com, obligaţiunile americane aveau un randament de 6% şi dividendele doar 1,4%, înainte de criza financiară din 2008 randamentele obliga­ţiunilor americane erau în jur de 5%, randamentul dividendelor în jur de 2%. Înainte de a se declanşa această criză de sănătate, fotografia nu indica faptul că profiturile nu ar justifica această evaluare a companiilor şi că acţiunile au crescut prea mult timp, 10 ani. Nu existau argumente fundamentale că ar trebui să urmeze o ajustare semnificativă a pieţei acţiunilor. Până la urmă, motivul pentru care acţiunile cresc pe termen lung este faptul că urmează profiturile companiilor."

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO