ZF 24

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Am realizat în România în acest an aproape 27 milioane tone de cereale. Făcând un calcul ce înseamnă, am depăşit 1,4 tone pe locuitor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Am realizat în...

Autor: Roana Rotaru

08.12.2017, 13:52 191

România a obţinut anul acesta o producţie record de aproape 27 milioane tone de cereale, ceea ce reprezintă circa 1,4 tone de cereale pe cap de locuitor, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea. Producţii totale record şi/ sau randamente record la hectar s-au înregistrat în 2017 la grâu, rapiţă, mazăre, orz, soia, floarea-soarelui, porumb, cartofi şi struguri, potrivit sursei citate.

 „Anul acesta am realizat în ţară, fermierii cu sprijinul cuvenit, necesar şi meritat, nouă recorduri istorice. Am realizat în România în acest an aproape 27 milioane tone de cereale. Este pentru prima dată când ne întâlnim cu asemenea cifre. Făcând un calcul ce înseamnă, am depăşit 1,4 tone pe locuitor. Culturile unde s-au înregistrat recorduri (privind producţia totală şi/sau randamentul la hectar- n. red) sunt grâu, rapiţă, mazăre, orz, soia, floarea-soarelui, porumb, cartofi şi struguri ”, a declarat Petre Daea, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Anul trecut, România a obţinut 21,8 mil. tone de cereale, o producţie care a plasat România pe locul 6 în UE în topul celor mai mari producători de cereale.

În 2016, din producţia totală de cereale a României, mai bine de jumătate (54%), adică 11,8 mil. tone de cereale, a fost vândută la export, potrivit datelor Eurostat. Anul trecut, valoarea totală a exporturilor de cereale pentru boabe a ajuns la circa 2,1 mld. euro, potrivit statisticilor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO