ZF 24

Ministrul Bugetului: Ianuarie este ultima lună în care plătim arierate vechi în sănătate

Ministrul Bugetului: Ianuarie este ultima lună în care...

Autor: Razvan Voican

15.01.2014, 14:27 360

Din februarie bugetul va incepe să achite facturile din sănătate în regim de plăţi curente, la maximum 60 de zile, cum cere directiva UE, ianuarie fiind ultima lună în care mai sunt stinse arierate vechi din acest sector, afirmă ministrul bugetului Liviu Voinea.

"Nu văd de ce arieratele în general ar mai reveni ca problema în 2014 sau mai târziu pentru că avem cadrul legal care să prevină noi acumulări."
 
Voinea are aşteptări mari de la noul sistem de raportare pentru instituţiile publice intrat în funcţiune la începutul acestui an.
 
"Este un sistem mult mai detaliat care respinge plăţi neconforme cu legea bugetului pentru că obligă fiecare instituţie să precizeze exact pentru ce cheltuieşte banii. Nu mai pot fi solicitate plăţi pentru ceva neprevăzut în buget. În etapa următoare sistemul va monitoriza şi angajamentele de finanţare derivate din noi contracte. Acestea vor fi jntroduse în sistem şi dacă nu sunt bani alocaţi în acest scop sistemul nu le va recunoaşte."
 
Săptămâna viitoare revine la Bucureţti misiunea de evaluare a FMI, arieratele fiind o problemă istorică pe agenda programelor Romaniei cu Fondul.
 
Noua rundă de negocieri va viza in mod particular acoperirea golului de venituri rezultat din amânarea accizei suplimentare la carburanţi, preşedintele Traian Băsescu angajându-se să le explice experţilor FMI că există şi alte soluţii de încadrare în ţinta de deficit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO