ZF 24

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea: Ne împrumutăm acum mai ieftin ca să finanţăm datorii care vin la scadenţă cu dobânzi mai mari. Pot reduce soldul datoriei doar când am excedent bugetar, dar asta ar pune mare presiune pe investiţii

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea:  Ne împrumutăm acum...
13.09.2013, 16:35 839

Ministrul bugetului, Liviu Voinea, afirma ca tinta pentru Romania este ca in 2014 sa fie imbunatatit ratingul de tara, pentru a reduce si mai mult randamentele la care se imprumuta statul roman, in conditiile in care dobanda de 4,76% pe an  la care s-a imprumutat ieri Romania pe pietele internationale prin obligatiuni in euro pe 7 ani in valoare de 1,5 mld. euro ar fi un randament minim pentru categoria de risc in care este plasata.

“Aceasta emisiune are cel mai scazut randament pentru eurobonduri romanesti  din istorie: 4,76 % la 7 ani fata de 5,04 in octombrie trecut, desi conditiile de piata sunt adverse   - nivelul de referinta a crescut de la 1,3% la 1,8% (asa-numitul modswap  -n.red). Deci piata a premiat consolidarea fiscala din Romania si a apreciat ca perspectivele sunt incurajatoare”, a spus ministrul bugetului Liviu Voinea.

Agentia de rating Standard and Poor’s mentine Romania in categoria “junk”, adica titluri riscante, in timp ce Fitch si Moody’s au ridicat anterior ratingul obligatiunilor romanesti la “investment grade”, adica “risc redus de investitii.”

Tintim imbunatatirea ratingului de tara in urmatorul an, pentru a reduce si mai mult randamentele, Acum avem randamente minime pentru categoria de risc in care suntem plasati”, a spus ministrul.

Banii vor fi folositi pentru  refinantarea datoriei publice si pentru finantarea deficitulului bugetar. “Reducerea deficitului are si scopul de a reduce necesarul de finantare”, a explicat ministrul Voinea. Romania are de rambursat in octombrie o emisiune de obligatiuni in valoare de 1,2 miliarde de euro.

Cu toata reducerea de randamente, soldul datoriei publice externe este in crestere in 2013, de la 34,0 miliarde de euro in decembrie 2012 la 35,7 miliarde de euro in iunie 2013. In decembrie 2008, soldul datoriei publice externe era de doar 10,5 miliarde de euro, ceea ce arata ca in ultimii patru ani datoria externa in valuta a Romaniei s-a triplat fara ca imprumuturile noi de 25 de miliarde de euro sa se vada in investitii in infrastructura sau obiective economice.

In aceste conditii, de ce nu poate rambursa Romania datoriile facute din economii la buget, pentru  a reduce soldul datoriei externe si nu sa faca noi datorii pentru a plati datorii vechi, ajungand astfel intr-o spirala a datoriei externe?

Pot reduce soldul datoriei doar cand am excedent bugetar, dar asta ar pune mare presiune pe investitii. Avem o abordare echilibrata, reducerea graduala a deficitului si economii din dobanzi.  Facem economii prin randamentele mai scazute. de ex dobanzile pe care le vom plati 7 ani la emisiunea de ieri sunt cu 30 milioane euro mai mici fata de emisiunea din 2012 si cu 175 milioane euro mai mici fata de emisiunea din 2011 (cand a existat insa si o prima de intrare de piata)”, raspunde ministrul bugetului.  

Vor mai urma noi imprumuturi?

“Pentru 2013 am incheiat accesarea pietei externe conform strategiei noastre, numai daca conditiile globale ale pietelor internationale se vor ameliora, atunci am putea lua in calcul o posibila prefinantare a lui 2014. Pentru 2014 ne vom pastra aceeasi strategie de emitent frecvent pe pietele internationale si in functie de conditiile pietelor vom alege momentul accesarilor”, a incheiat Voinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO