ZF 24

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu avertizează: Efortul total pe care statul român îl face pe toate elementele de ajustare salarială, nu doar pentru educaţie, ci şi pe alte domenii pe care s-a acţionat recent, se ridică la 4 miliarde de lei pentru restul anului. Situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu avertizează:...

Autor: Roxana Rosu

08.06.2023, 15:07 1422

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat joi, la finalul şedinţei de Guvern, că efortul total pe care statul român îl face pe toate elementele de ajustare salarială, nu doar pentru educaţie, ci şi pe alte domenii pe care s-a acţionat recent, se ridică la 4 miliarde de lei pentru restul anului.

El a amintit de asemenea că România e în procedură de deficit excesiv şi că situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună.

”S-au găsit o serie de resurse care vor duce la o redistribuire şi o reprioritizare a cheltuielilor publice cu ocazia proximei rectificări bugetare. Poate e bună o reprioritizare. Trebuie să punem accent pe calitatea serviciilor publice din marile sisteme publice, cum este sistemul educaţional, cel de sănătate, apărarea şi siguranţa naţională. Va fi o rectificare destul de complicată”, a mai spus Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că ambele părţi aflate acum în discuţii puteau face mai mult şi mai la timp.

”Am găsit aceste soluţii la acest moment, mai ales pentru educaţie, dar şi pentru celelalte familii ocupaţionale. Deşi situaţia economică a României nu este una extraordinar de bună. De fapt situaţia economică a Europei nu e una bună”.

Întrebat de ce creşterea salarială promisă  profesorilor nu a fost trecută într-un act normativ, ci într-un memorandum, ministrul Finanţelor a spus că România are nevoie de o nouă lege a salarizării publice şi că toate aceste doleanţe ale angajaţilor din învăţământ se vor regăsi acolo.

”Situaţia este complicată. Toată ţara a văzut forţa acestei categorii socio-profesionale şi inclusiv Guvernul a înţeles cât de prioritar este acest sistem. Poate a înţeles mai târziu decât trebuia şi ne reproşăm toţi asta.(...)  Asumarea înseamnă solidaritate. Şi coerenţă. Care ţine seama şi de alte echilibre, de mediul socio-economic în care ne desfăşurăm activitatea cu toţii. Suntem într-un context complicat şi în toiul unei greve. Facem un apel la reîntoarcerea în clase”

Guvernul a aprobat joi o Ordonanţă de urgenţă care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a anunţat Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, într-un comunicat.

Astfel, salariile de bază ale personalului din sănătate şi asistenţă socială şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022.

Măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeaşi anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.

De asemenea, ordonanţa de urgenţă vizează majorarea salariilor de bază pentru angajaţii din asistenţă socială.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO