ZF 24

Ministrul Finanţelor: Ne aşteptăm ca rata ridicată a investiţiilor să crească în continuare până în 2017

Ministrul Finanţelor: Ne aşteptăm ca rata ridicată a...

Autor: Raluca Ghinea

09.03.2016, 10:34 606

"Rata de investiţii în România a fost printre cele mai ridicate la nivel european, ajungând la 24,9% din PIB. (...) Ne aşteptăm ca această rată ridicată a investiţiilor să crească pe termen mediu, până în 2017", a declarat Dragu miercuri, la conferinţa de prezentare a Raportului de ţară întocmit de Comisia Europeană.

Ea a arătat că sectorul privat reprezintă principala "forţă motrice" pentru investiţii, în timp ce investiţiile publice se confruntă în continuare cu provocări "considerabile".

Investiţiile publice de capital s-au majorat anul trecut cu 26,3%, ministrul estimând că locul României va fi chiar mai bun pe termen mediu, putând ajunge printre primele trei poziţii în UE.

"În România, creşterea economică este sustenabilă şi se bazează pe investiţii, avem un ritm de creştere al investiţiilor de 7,5% anul trecut, iar ajustarea dezechilibrelor externe este preponderent structurală. Suntem conştienţi că pentru menţinerea acestor tendinţe pozitive avem nevoie de continuarea reformelor structurale", a mai spus Dragu.

Ministrul a subliniat că importurile de bunuri de consum au avut, în 2014 şi 2015, o emvoluţie inferioară celor de bunuri de capital, ceea ce arată că principala sursă a deficitului comercial sunt investiţiile, în principal investiţiile străine directe şi proiectele realizate din fonduri europene.

Ea a punctat că soluţionarea problemelor structurale se poate realiza pe termen mediu, arătând pe de altă parte că eficienţa sistemelor de protecţie socială şi de sănătate rămâne limitată, obiectivul fiind realizabil tot pe termen mediu.

Totodată, Dragu a menţionat că PIB-ul potenţial al României în 2015, de 2,8%, situează ţara pe locuri fruntaşe în UE, crescând de la 1% în 2011.

Pentru acest an, autorităţile se aşteaptă la un PIB potenţial de 3,4%, iar pentru anul viitor de 3,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO