ZF 24

​Mircea Ursache, ASF: Nu înţeleg de ce atâta grabă cu avizarea lui Sobolewski. BVB merge, are un director general adjunct

​Mircea Ursache, ASF: Nu înţeleg de ce atâta grabă...

Autor: Andrei Chirileasa

07.08.2013, 18:57 939

În timp ce acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), brokerii şi investitorii aşteaptă de trei luni venirea unui nou director general, care să ia măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor pieţei locale de capital, şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) amână de la o săptămână la alta luarea unei decizii privind avizarea polonezului Ludwik Sobolewski în funcţia de CEO al BVB.

Documentele legale cerute de ASF pentru dosarul de autorizare au fost depuse de Consiliul de Administraţie al BVB la mijlocul lunii iulie, adică în urmă cu trei săptămâni, potrivit unor surse apropiate bursei, dar conducerea ASF nu a pus până acum problema avizării lui Sobolewski pe ordinea de zi a şedinţelor sale.

"Nu a intrat nici astăzi (miercuri, 7 august – n.red.) în şedinţă", a declarat pentru ZF Mircea Ursache, vicepreşedintele executiv al ASF pentru piaţa de capital.

Întrebat de ce avizarea lui Sobolewski nu a fost discutată până acum în consiliul ASF, Ursache a răspuns: "Nu am primit încă toate informaţiile pe care le-am cerut."

Surse apropiate bursei susţin însă că dosarul depus la ASF este complet şi că Sobolewski nu are nicio sancţiune de la autoritatea se supraveghere a pieţei de capital din Polonia, care ar fi singurul criteriu legal pentru care ASF ar putea respinge numirea sa la conducerea BVB. Mai mult, conducerea ASF l-ar fi chemat la un interviu în urmă cu două săptămâni pe Sobolewski, dar la interviu nu au participat nici preşedintele Dan Radu Ruşanu şi nici Mircea Ursache.

Între timp, se pare că şefii de la ASF fac anchete în paralel pentru a descoperi eventuale "schelete" în trecutul polonezului.

"Vrem să fim prudenţi şi de aceea am cerut informaţii din mai multe surse", a precizat Ursache. Tot el declara la finalul lunii mai, la ZF Live, că ASF a cerut dinainte autorităţii similare din Polonia informaţii despre Sobolewski şi o eventuală investigaţie împotriva acestuia, deşi la acea vreme numirea polonezului la BVB era doar un zvon. Sobolewski a fost anunţat oficial de Consiliul BVB pe data de 1 iulie.

"Prudenţa" ASF în privinţa lui Sobolewski este determinată oficial de faptul că acesta a plecat cu scandal de la conducerea bursei din Varşovia. El a fost demis pe motiv că ar fi folosit poziţia pe care o deţinea pentru a atrage finanţare de la emitenţi de pe piaţa NewConnect (unde sunt listate companiile poloneze mici) pentru un film în care juca iubita sa, actriţa Anna Szarek. El a respins acuzaţiile.

"Este necesară o analiză temeinică având în vedere contrastul dintre activitatea profesională a lui Sobolewski ca preşedinte al bursei din Varşovia şi modul în care a plecat de la conducerea acesteia", a motivat Ursache.

Pentru acţionarii bursei, însă, amânările ASF sunt un semnal că autoritatea nu-l vrea pe Sobolewski la conducerea BVB.

Comunitatea pieţei de capital are nevoie mai mult ca oricând de un lider care să-şi asume obiective clare şi să ia rapid măsuri pentru a împiedica declinul bursei. În ultimii doi ani, tranzacţiile de pe bursă au scăzut, iar zeci de firme de brokeraj s-au închis sau au ieşit de pe piaţă. Statul nu a făcut listările promise, companiile private nu găsesc finanţare pe bursă şi nu au o alternativă la creditele bancare.

În plus, bursa are nevoie acum de un CEO care să comunice cu oficialii statului şi cu intermediarii marilor listări (Nuclearelectrica, Romgaz Hidroelectrica) pentru a găsi soluţiile cele mai bune atât pentru stat cât şi pentru piaţa de capital locală. În ultimele săptămâni, ideea listării duale a Romgaz, păguboasă pentru bursa de la Bucureşti, a fost asumată de Guvern în discuţiile cu FMI, la propunerea consultanţilor, iar piaţa de capital nu a avut o voce prin care să răspundă.

Cu toate astea, ASF nu consideră că avizarea şefului BVB este o urgenţă.

"Nu înţeleg de ce atâta grabă cu avizarea noului CEO de la bursă. BVB merge, are un director general adjunct", spune Ursache. "În două săptămâni vom da un răspuns", a conchis el.

Amânarea unei decizii ar avea drept cauză şi faptul că unii dintre membrii ASF sunt în concediu în această perioadă, potrivit unor surse din piaţă.

Atitudinea ASF pe acest subiect a revoltat piaţa.

"Este inadmisibil ce se întâmplă. În momentul acesta, cei de la ASF îmi bagă mâna în buzunar şi îmi iau banii, pentru că la BVB nu mişcă nimeni nimic. Cu aşa o atitudine, bursa locală o să dispară", a declarat un acţionar al BVB.

​"Având în vedere impertinenţa cu care este tratată toată piaţa de capital de către această autoritate, cred că ar fi o bună măsură ca bursa să intre în grevă voluntară până la avizarea domnului Sobolewski", a declarat Dumitru beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO