ZF 24

Mişcare neaşteptată pe piaţa valutară: euro a scăzut aproape de 4,4 lei

Mişcare neaşteptată pe piaţa valutară: euro a...

Autor: Ciprian Botea

02.02.2015, 12:31 3368

Cotaţiile de pe piaţa valutară au coborât la 4,41 lei/euro în această dimineaţă, cu trei bani sub nivelul de la finalul săptămânii trecute, aceasta fiind cea mai amplă mişcare înregistrată de cursul de schimb într-o singură şedinţă. Vineri, euro încheiase şedinţa de tranzacţionare la peste 4,44 lei/euro.

“BNR a intervenit vineri pe piaţa valutară şi probabil că mişcarea de astăzi este o consecinţă a acestei intervenţii. Probabil că jucătorii din piaţă au considerat că banca centrală favorizează un curs mai scăzut”, a comentat Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Moneda europeană a pierdut constant teren în faţa leului pe parcursul săptămânii trecută, după ce la jumătatea lunii ianuarie reuşise să treacă din nou de pragul de 4,5 lei. Intervenţia BNR de la finalul săptămânii trecute este atipică având în vedere că oricum leul consemna o tendinţă de apreciere.

Leul s-a apreciat săptămâna trecută în contextul unor mişcări externe cum a fost decizia Băncii Centrale Europene, de a lansa un program de relaxare cantitativă la nivelul zonei euro, ceea ce a determinat investitorii străini să migreze către active din pieţele emergente, inclusiv titluri de stat în lei.

Cursul oficial publicat de BNR la ora 13.00 a scazut la 4,44109lei/euro. BNR publicase vineri un curs oficial de 4,4424 lei/euro. Francul elvetian a coborat astazi la 4,1766 lei, iar dolarul american s-a depreciat pana la nivelul de 3,8885 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO