ZF 24

Mohamed El-Erian: Fed nu îşi va încetini majorările ratelor deoarece economia Statelor Unite este încă suficient de puternică pentru a suporta mai multe înăspriri

Mohamed El-Erian: Fed nu îşi va încetini majorările...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.08.2022, 12:20 215

Investitorii nu ar trebui să fie prea încurajaţi de semnele de răcire a inflaţiei: Rezerva Federală probabil că nu îşi va încetini regimul de majorare a ratelor, deoarece economia este încă suficient de puternică pentru a suporta mai multe înăspriri monetare, a spus economistul de top Mohamed El-Erian, potrivit Insider. 

În loc să încetinească, Rezerva Federala ar trebui să „îşi consolideze strategiile de înăsprire monetară”, a declarat El-Erian într-un interviu la CNBC, menţionând că indicele preţurilor de consum din iulie a depăşit aşteptările analiştilor. 

Într-adevăr, preşedintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a declarat miercuri că este prea devreme pentru a „declara victoria” asupra inflaţiei.

„Nu cred că Fed va încetini într-un mod semnificativ regimul de majorare a ratelor”, a declarat El-Erian.

Economistul se aşteaptă ca următoarea majorare a ratei Fed să fie „undeva între” 50 şi 75 de puncte de bază, având în vedere că ultimele două creşteri au fost de 75 de puncte.

Raportul IPC din iulie, care a arătat o scădere a inflaţiei, precum şi raportul de salarizare de săptămâna trecută, care a arătat că în luna iulie au fost adăugate 528.000 de noi locuri de muncă, indică faptul că factorii de decizie Fed „pot continua să facă ceea ce fac, deoarece economia este destul de puternică pentru a suporta viitoarele înăspriri monetare”.