ZF 24

MOL a bătut palma cu Prospecţiuni pentru a începe căutarea de petrol şi gaze la Curtici

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Petrescu

27.01.2014, 18:30 287

Panfora Oil&Gas, companie controlată de grupul petrolier ungar MOL creată special pentru lucrările de explorare şi producţie din România, a încheiat un contract cu Prospecţiuni, compania deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, pentru a face operaţiunile de măsurare de suprafaţă dintr-un perimetru din Curtici, Arad. Valoarea contractului nu a fost publicată.

„Operaţiunile de măsurare de suprafaţă vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafaţă de 561 de kilometri pătraţi. Aceste operaţiuni includ amplasarea de senzori (geofoane) şi cabluri pe teren, precum şi folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. Nu vor fi folosiţi explozivi şi nu vor fi efectuate foraje”, spun reprezentanţii Panfora, care au precizat că operaţiunile nu vizează identificarea unor eventuale rezerve de gaze de şist. Potrivit acestora, datele colectate vor fi puse la dispoziţia Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

WikiZF: Profilul companiei MOL

În aprilie 2011, MOL a încheiat acorduri de concesiune cu ANRM pentru trei perimetre de explorare câştigate în cadrul unei licitaţii derulate în 2010. Cele trei perimetre sunt localizate în Voivozi (Bihor), Adea (Arad) şi Curtici (Arad), aproape de graniţa cu Ungaria, unde MOL deja a obţinut rezultate bune pe partea de explorare a hidrocarburilor. Cele trei perimetre au o suprafaţă însumată de 3.434 de kilometri pătraţi. Singurul perimetru ratificat este Curtici, astfel că doar aici MOL poate executa lucrări. Restul încă aşteaptă aprobări de la Guvernul României.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO