ZF 24

Moldova, „vitregită“: doar patru mari şantiere private sunt în lucru

Moldova, „vitregită“: doar patru mari şantiere...

Autor: Andreea Neferu, Cristi Moga

10.04.2015, 00:07 4142

Regiunea Moldova are în prezent în lucru doar patru mari şantiere finanţate de investitori privaţi, dintre care trei sunt concentrate în municipiul Iaşi, arată o analiză a revistei Business Construct din luna aprilie.

Trei clădiri de birouri în capitala Moldovei, Iaşi, şi un magazin Dedeman la Suceava sunt principalele proiecte private din nord-estul României, o zonă care în general este considerată ca fiind cea mai săracă din ţară.

Click AICI pentru a vedea harta la rezoluţie maximă

De asemenea, regiunea este cunoscută pentru forţa de muncă mai ieftină decât în restul ţării şi infrastructura slab dezvoltată. Regiunea de nord-est a ţării, care se identifică cu Mol­dova, are un PIB per capita de doar 3.400 de euro, faţă de o medie naţională de circa 5.500 de euro.

În schimb, în regiunea Tran­silvania şi Banat se află în lucru 16 proiecte private, în timp ce în sud (Oltenia, Muntenia şi Dobrogea) sunt 23 de şantiere private, majoritatea în Bucureşti.

O situaţie similară se întâlneşte şi în ceea ce priveşte investiţiile publice în infrastructura de transport, care preponderent sunt concentrate în zona central-vestică sau în sudul ţării, în timp ce în Moldova este în lucru un singur proiect de anvergură, şi anume centura municipiului Sucea­va. În perioada următoare ar trebui însă să înceapă şi lucrările la centura Bacăului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO