ZF 24

​Molnar, UniCredit Ţiriac Bank: Economia a început al treilea trimestru cu stângul

​Molnar, UniCredit Ţiriac Bank: Economia a început al...

Autor: Andra Oprescu

11.09.2014, 17:35 525

Cifrele mai puţin optimiste privind industria şi vânzările de retail pentru luna iulie indică faptul că al treilea trimestru a început cu stângul, ceea ce susţine scenariul încetinirii creşterii economiei în acest an, spre 2%, apreciază Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

“Al treilea trimestru a început cu stângul având deja date mai puţin bune  pentru industrie şi vânzările de retail, comparativ cu trimestrul al doilea, ceea ce susţine prognoza de creştere a PIB cu 2% pe tot anul, revizuită în scădere de la 2,7%”, arată Molnar într-o notă.

Ea explică faptul că scăderea producţiei industriale susţine ipoteza încetinirii exporturilor. Producţia industrială a scăzut pentru a doua lună consecutiv în iulie, cu 0,1% faţă de iunie, ritmul anual de creştere încetinind la 5,7%, conform datelor publicate de INS.

“Actuala lipsă de corelare între industria şi exporturile româneşti ar putea fi explicată prin faptul că s-a mers pe exportarea stocurilor constituite în primele luni ale anului. Având în vedere evoluţiile actuale din producţia industrială şi ipoteza deteriorării cererii externe în a doua jumătate a anului, scenariul nostru de decelerare a ritmului de creştere a exporturilor rămâne valabil”, potrivit economistului-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Exporturile au urcat în iulie cu 12,7% faţă de iunie şi cu 6,6% faţă de aceeaşi lună din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO