ZF 24

​Moody’s: Accelerarea creşterii PIB şi eficienţa sectorului de stat pot aduce un rating mai bun. Va îmbunătăţi şi S&P ratingul României?

​Moody’s: Accelerarea creşterii PIB şi eficienţa...

Autor: Claudia Medrega

27.04.2014, 16:42 378

Ratingul României ar putea să fie îmbunătăţit de Moody’s dacă se va înregistra o accelerare pronunţată a creşterii economice fără amplificarea dezechilibrelor macroeconomice, concomitent cu o creştere a eficienţei sectorului de stat, o îmbunătăţire a serviciului datoriei externe şi diminuarea riscurilor de finanţare.

Prognozele analiştilor privind creşterea economică din acest an oscilează în intervalul 2-3,5%, după ce anul trecut PIB-ul a făcut un salt de 3,5%, plasând România în topul ţărilor europene, după Letonia.

Moody’s, singura mare agenţie de rating care a menţinut calificativul României în toţi anii de criză în categoria recomandată investitorilor, a decis să îmbunătăţească perspectiva ratingului la stabilă, datorită îmbunătăţirii cadrului fiscal-bugetar, reducerii deficitului de cont curent şi diminuării riscurilor din zona euro asupra creşterii economice şi balanţei de plăţi.

Moody’s a menţinut la sfârşitul săptămânii trecute ratingul României pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, îmbunătăţind doar perspectiva ratingului de la negativă la stabilă. Agenţia de evaluare financiară anticipează că evoluţia bună a indicatorilor macroeconomici din 2013 va continua, iar riscurile legate de creşterea economică şi finanţarea externă au scăzut odată cu redresarea zonei euro, cu care România are conexiuni puternice.

Pe de altă parte, agenţia de evaluare financiară avertizează că inversarea consolidării fiscale recente, scăderea competitvităţii sau înrăutăţirea balanţei de plăţi ar putea pune presiune în sensul reducerii ratingului acordat României.
Liviu Voinea, ministrul bugetului, a a avut în această lună la Washington întâlniri cu oficialii agenţiilor de rating S&P şi Moody’s. El a declarat recent pentru ZF că se arată încrezător că 2014 ar putea aduce mult râvnita îmbunătăţire a ratingului, adică revenirea României în categoria recomandată investitorilor. „Sunt încrezător că S&P va îmbunătăţi ratingul României, iar Moody’s va îmbunătăţi perspectiva ratingului, care acum este negativă. Nu aş fi surprins dacă am vedea o îmbunătăţire a ratingului României pentru că datele macro justifică acest lucru. Faţă de ultimele evaluări economia a performat peste aşteptări din toate punctele de vedere“, a spus Voinea pentru ZF.

Rămâne de văzut dacă Standard&Poor’s (S&P) va îmbunătăţi ratingul acordat României. În timp ce de la Fitch şi Moody's, România are în prezent calificativul „investment grade“, Standard & Poor's nu a mai clintit România din grupa „junk“ (nerecomandată investitorilor), unde a retrogradat-o în toamna anului 2008, în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei, a scăderii deficitelor şi a trei acorduri succesive cu FMI.

Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, susţine într-un raport că evaluările Moody’s şi Fitch au fost în linie cu îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici din România şi cu percepţia pieţelor (randamentele la obligaţiuni, CDS), în timp ce S&P este singura agenţie importantă care evaluează România sub categoria “investment grade”. 
“Retrogradarea României sub <investment grade> de către S&P datează de la debutul crizei financiare globale, în octombrie 2008. De atunci, s-au schimbat multe, iar România a luat măsuri clare pentru îmbunătăţirea poziţiei sale externe şi interne”, susţine Crăciun.

El a adus în discuţie reducerea deficitului de cont curent de la 13,7% din PIB în 2008, la 1,1% din PIB, în 2013, diminuarea deficitului bugetar sub 3% din PIB, în 2013, de la 9% din PIB în 2009, şi menţinerea datoriei publice sub 40% din PIB. Ratele de creştere economică au fost într-adevăr destul de slabe, dar România nu a fost o excepţiei printre economiile europene şi chiar din acest puct de vedere lucrurile au început să se schimbe în bine în 2013, mai spune economistul-şef al BCR.

În toamna anului trecut agenţia de rating S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului de la stabilă la pozitivă. „În noiembrie anul trecut, S&P a dat impresia că va rămâne deconectată de percepţia pieţelor, atunci când a spus că există cel puţin o posibilitate din trei ca ratingul România să fie îmbunătăţit în semestrul doi din 2014”.
S&P promitea anul trecut că ratingul României ar putea să fie îmbunătăţit în situaţia în care programul de consolidare bugetară, reforma finanţelor publice şi restructurarea companiilor de stat se vor desfăşura în linie cu aşteptările agenţiei, concomitent cu menţinerea controlului asupra dezechilibrelor externe şi a stabilităţii sectorului financiar.


Cum vede Moody’s România

Creşterea PIB va fi susţinută de ascensiunea exporturilor şi absorbţia fondurilor europene, chiar dacă consumul intern şi creditarea ar putea rămâne sub nivelul anterior crizei în viitorul apropiat;

 Deficitul bugetar şi nivelul moderat al datoriei publice atenuează o parte din riscurile reprezentate de dependenţa guvernului de finanţarea externă;

România a reuşit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB la sfâşitul lui 2012 şi la 2,3% din PIB în 2013, în pofida mai multor schimbări de guvern, respectând astfel condiţiile convenite cu FMI şi UE. Ajustarea deficitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice, ceea ce susţine decizia de îmbunătăţire a perspectivei ratingului de la negativă la stabilă;

Accesul României la finanţarea multilaterală reduce riscurile la adresa capacităţii de rambursare a datoriilor externe, care pot fi generate de instabilitatea pieţei internaţionale;

Incertitudinile economice din zona euro au reprezentat un factor major pentru decizia de atribuire a unei perspective negative pentru ratingul României în 2012, în condiţiile în care 50% din exporturile României sunt destinate ţărilor din zona euro, iar majoritatea băncilor din România sunt deţinute de bănci din zona euro;

Pe termen mediu, România va continua să se apropie de convergenţa veniturilor cu cele din ţările mai bogate din UE, datorită salariilor competitive şi a unor măsuri viitoare de creştere a competitivităţii, ceea ce susţine perspectiva stabilă a ratingului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO