ZF 24

Moody's: Finantele publice din Romania ar face fata unui soc economic

30.03.2007, 10:41 13

Probabilitatea unui soc dupa perioada de crestere economica rapida, insotita de dezechilibre, este relativ redusa in Romania si alte tari europene emergente, iar finantele publice romanesti nu ar fi afectate semnificativ nici macar in cazul celui mai nefavorabil scenariu, spun analistii Moody's.

Agentia de evaluare financiara a elaborat un raport privind statele din Europa Centrala si de Est si posibilitatea ca economiile acestora sa inregistreze o "aterizare dura" dupa cresterea puternica si accentuarea dezechilibrelor macroeconomice.

"Problemele care afecteaza Romania, Bulgaria si tarile Baltice reflecta o parte din durerile cresterii unor noi state membre UE. Deficitele de cont curent ridicate sunt finantate din ce in ce mai mult prin datoria externa, o mare parte pe termen scurt. In statele unde exista consiliu monetar, acesta impiedica efectuarea ajustarilor prin fluctuatiile de curs", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte adjunct al Moody's, autor al raportului.

El considera insa mai probabila o stagnare economica, cu atenuarea treptata a dezechilibrelor, decat o criza. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO