• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
ZF 24

Motivul pentru care italienii de la Enel, un grup cu afaceri de peste 1 mld. euro, pleacă din România

Motivul pentru care italienii de la Enel, un grup cu afaceri de peste 1 mld. euro, pleacă din România

Autor: Roxana Petrescu

14.07.2014, 00:07 26515

De ce pleacă din România un grup cu afaceri de peste un miliard de euro, o marjă operaţională de 25% şi 2,6 mi­lioane de clienţi cerţi?

Într-adevăr, consumul de energie este în scădere, dar nu mai este România o piaţă bună în contextul în care numai din 2008 până acum a produs pentru italieni câştiguri cumulate de 750 de milioane de euro la o investiţie (preţ de achiziţie - n.red.) de 430 de mi­lioane de euro?

Există vreo le­gătură în­tre scandalul re­cent în care italienii sunt învinuiţi că au um­flat facturile bucu­reşte­ni­lor sau ve­chile acuzaţii pri­vind neîn­de­plinirea obli­gaţiilor din con­tractele de privatizare şi decizia Enel de a pleca din Ro­mânia sau miş­carea este le­gată pur şi simplu de schim­barea brus­că de management ce a avut loc chiar la vârful gru­­pului?

Printre atâtea între­bă­ri singura certitudine este că Enel deja şi-a făcut echipele de consultanţi din specialişti ai UniCredit şi Citigroup pen­tru a vinde operaţiunile de distribuţie şi furnizare a energiei din România. Comu­nicatul publicat pe 10 iulie de grupul Enel nu face referire şi la vânzarea operaţiunilor de pro­ducere a energiei din surse regenerabile din România, acolo unde italienii au investit circa 800 de milioane de euro.

În mai puţin de două luni de zile, cele mai mari companii din Italia, al doilea partener comercial al României, au spus adio pieţei locale. Primii au fost italienii de la ENI, cea mai mare companie petrolieră din Cizmă, care şi-au vândut benzinările către grupul ungar MOL, iar joi a fost rândul gigantului Enel să spună „ciao“ României spre stupefacţia jucătorilor din piaţă. Singura declaraţie a unui reprezentant al guvernului a fost cea a ministrului pentru energie Răzvan Nicolescu, care a spus că intenţia noii conduceri a Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu este o surpriză, unica preocupare a statului român fiind respectarea clauzelor din contractele de privatizare de către italieni. Enel a scos la vânzare companiile de distribuţie şi furnizare a energiei din Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

Urmăriţi înregistrarea emisiunii ZF Live, cu Sorin Elisei, consultant în energie, despre motivele plecării Enel din România. 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: