ZF 24

Murfatlar a mobilizat 300 de oameni în podgorie pentru a finaliza culesul strugurilor. După o vară capricioasă, producţia scade cu 17% la hectar

Fiecare muncitor adună în medie 400 de kilograme de struguri pe zi, care ajung apoi în cramă, acolo unde strugurii intră pentru a fi procesaţi

Fiecare muncitor adună în medie 400 de kilograme de struguri pe zi, care ajung apoi în cramă, acolo unde strugurii intră pentru a fi procesaţi

Autor: Ioana David

14.10.2014, 15:38 373

Murfatlar, unul dintre cei mai mari producători de vin din ţară, se pregăteşte să pună punct campaniei de recoltare începută pe 8 septembrie, mai târziu decât de obicei din cauza vremii nefavorabile. 300 de oameni lucrează de zor în această săptămână pe cele 2.600 de hectare de vie ale Murfatlar (judeţul Constanţa) pentru a finaliza culesul strugurilor.

Ploile au dat bătăi de cap producătorului atât în timpul anului, făcând strugurii vulnerabili la diferite boli, dar şi acum, în timpul campaniei de recoltare. De ace­­ea a fost nevoie de mai multă mun­că în vie, de tratamente suplimentare (ambele determinând creşterea costurilor), dar şi de mai multă atenţie la cules anul acesta.

„Din punct de vedere climateric, 2014 a fost un an dificil pentru întreaga viticultură din România din cauza precipitaţiilor abundente. Au fost perioade când am avut şi patru reprize de ploaie pe zi sau zile când au căzut 60-70 de litri (pe metru pătrat – n.red.), ceea ce ne-a împiedicat să facem tratamentele la timp şi să intrăm cum trebuie pentru a proteja viţa-de-vie. Din această cauză am avut probleme. Nu majore, însă au fost probleme“, spune Liviu Teleanu, inginerul-şef al vinificatorului de la Murfatlar.

Iar o vizită prin podgorie arată acest lucru. Chiar şi în plantaţia de Cabernet Sauvignon, un soi rezistent la secetă ori la boli (cum ar fi mana sau făinarea), unii ciorchini au boabe strafidite, ceea ce arată că de fapt nu a reuşit să scape de acestea. În condiţiile în care mana viţei-de-vie, una dintre cele mai frecvente boli, începe să atace după precipitaţii de 10 litri pe metru pătrat (căzute timp de zece minute), este clar de ce la un nivel de şase ori mai mare au avut un impact atât de puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO