ZF 24

Mutare de forţă pe piaţa operatorilor aerieni: Blue Air va achiziţiona şase aeronave Boeing 737 MAX cu peste 600 mil. dolari şi va închiria alte 12 aeronave

Mutare de forţă pe piaţa operatorilor aerieni: Blue...

Autor: Simona Tatu

20.06.2017, 12:38 1846

 Blue Air, cea mai mare companie aeriană cu capital privat românesc, a anunţat că va cumpăra opt aeronave de tip Boeing 737 MAX 8. Anunţul a fost făcut în cadrul Paris Air Show 2017, cel mai mare eveniment al industriei aeronautice.

De asemenea, oficialii companiei au spus că vor închiria alte 12 aeronave, şase Boeing 737 MAX 8 şi şase 737-800 Next Generation de la Air Lease Corporation. 

”Comenzile vor fi finalizate în trimestrul II al anului 2019. Vom achiziţiona şase aeronave Boing 737 MAX şi ne păstrăm dreptul de a achizitiona alte două aeronave, în aceleaşi condiţii ale contractului”, a spus Tudor Constantinescu, manager comercial al Blue Air, în cadrul evenimentului de la Paris. 

Preţurile celor şase aeronave se ridică la peste 600 milioane de dolari şi vor fi plătite prin leasing financiar.

”Preţurile din catalog pentru cele şase se ridică la peste 600 de milioane de dolari. În momentul de faţă nu avem niciun credit la bancă. Cele opt aeronave achiziţionate vor fi plătite printr-un fel de leasing financiar. Tot ceea ce ştim este că banii pentru avans au fost plătiţi deja din banii companiei Blue Air, iar până la momentul livrării va exista un scadenţar de preţuri”, a spus Gheorghe Racaru, Director General Blue Air, prezent la evenimentul de la Paris. 

În acest moment, compania Blue Air are o flotă de 29 de aeronave şi se află în proces de a înlocui modelele Boeing 737 clasic. 

”Suntem în proces de înlocuire a aeronavelor Boeing 737 clasic, adică seriile 300, 400 şi 500. În acest an trei aeronave Boeing 737-400 vor fi înlocuite de NG-uri în toamnă”, a completat Gheorghe Răcaru. 

Contractul de achiziţionare a fost semnat în cadrul evenimentului aviatic Paris Air Show 2017, după ce la finalul săptămânii trecute publicaţia Bloomberg nota că Blue Air poartă discuţii cu compania americană Boeing pentru achiziţia de aeronave 737 MAX, citând surse din piaţă.

Blue Air estimează că în acest an va ajunge la aproape 5 milioane de pasageri şi este posibil să deschidă alte rute anul viitor. 

„Proiecţia pe care o avem din zona comercială spune că ne apropiem de 5 milioane de pasageri. 

De asemenea, este posibil să deschidem şi ale noi rute. Avem un plan care e în studiu în momentul de faţă, iar în maxim două luni de zile vom putea veni în piaţă cu ofertele pentru anul viitor. Am deschis în iunie rute noi pentru Helsinki şi Olso şi am crescut frecvenţele la Tel Aviv de la 3 la 5, plus chartere, a mai spus Gheorghe Răcaru.

De asemenea, targetul companiei pentru următorii ani este să ajungă la o flotă de 50 de aeronave.

”Targetul nostru este să ajungem în 6-7 ani la o masă critică de 50 de aeronave şi să deschidem alte baze şi să creştem frecvenţele acolo unde există oportunitatea”, a mai spus Gheorghe Răcaru. 

În 2015, compania a finalizat cu afaceri de 900 milioane de lei (202 milioane de euro), arată ultimele date de la Ministerul de Finanţe. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO