ZF 24

NATO se pregăteşte să-şi întindă graniţele: Preşedintele turc Erdogan se va întâlni la Ankara cu liderul Sauli Niinisto pentru a discuta aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică

NATO se pregăteşte să-şi întindă graniţele:...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.03.2023, 13:49 151

Turcia se apropie de ratificarea aderării Finlandei la NATO, ceea ce ar aduce alianţa militară cu un pas mai aproape de primirea celui de-al 31-lea membru în componenţa sa, în timp ce efectele invaziei Rusiei în Ucraina se răspândesc în peisajul de securitate european.

Potrivit Bloomberg, preşedintele Recep Tayyip Erdogan se va întâlni vineri, la ora 14:30, la Ankara, cu şeful statului finlandez, Sauli Niinisto. Preşedintele turc a declarat că intenţionează să „îndeplinească" promisiunea făcută Finlandei cu privire la candidatura acesteia la aderarea NATO. Cei doi urmează să susţină o conferinţă de presă comună la ora locală 16:45.

Probabila ratificare a Turciei ar putea lăsa Ungaria în postura de ultim obstacol în ceea ce priveşte aderarea Finlandei, dacă premierul Viktor Orban va continua să amâne votul parlamentar. De asemenea, situaţia în cauză pune şi mai mult la îndoială oferta Suediei de a adera la alianţa de apărare.

Statele Unite au făcut presiuni pentru ratificarea rapidă a intrării ambelor naţiuni nordice, iar majoritatea aliaţilor NATO doresc ca extinderea nordică să fie finalizată până la următorul summit al blocului din iulie. În prezent, Ungaria vizează un vot privind aderarea ţărilor nordice la sfârşitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, în urma multiplelor amânări.

Aderarea Finlandei ar trebui să permită alianţei să înceapă securizarea zonei din jurul Mării Baltice în scopul apărării membrilor din regiune, care sunt deseori văzuţi ca potenţiale ţinte ale agresiunii ruseşti. Includerea Finlandei în alianţă ar dubla lungimea frontierei NATO cu Rusia, care în prezent reprezintă doar 6% din perimetrul terestru al Rusiei. 

Acest lucru ar permite, de asemenea, alianţei să îşi îmbunătăţească supravegherea flancului vestic al Rusiei cu ajutorul armatei finlandeze bine pregătite, care foloseşte deja arme compatibile cu standardele NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO