ZF 24

Negocierea anului: ce redevenţe vor plăti companiile care exploatează resurse de 4 mld. euro şi dau 7% către stat

Negocierea anului: ce redevenţe vor plăti companiile...

Autor: Roxana Petrescu

06.01.2014, 00:07 141
La finalul lui 2014 expiră contractul pe zece ani semnat între statul român şi Petrom la privatizarea companiei în 2004 prin care redevenţele pentru petrol şi gaze au rămas neschimbate la nivelul întregului sector în perioada 2004-2014.
 
 
Aceasta s-ar putea dovedi cea mai dură negociere dintre stat şi sectorul privat în 2014, miza fiind pe de o parte încasări mai mari la buget, iar pe de altă parte programe de investiţii de miliarde de dolari în noi dezvoltări de perimetre de hidrocarburi. Acum, dintr-o producţie anuală de petrol şi gaze de circa 4 miliarde de euro, statul rămâne numai cu 7%. În acest timp, bătălia petroliştilor pentru împărţirea Mării Negre este deja în toi, iar scumpirea gazelor din producţia internă la care România s-a angajat în faţa finanţatorilor săi externi nu poate fi decât o veste bună pentru producători.
 
Pentru industrie însă, anul 2014 se anunţă unul în care facturile vor ajunge la un nivel record, mai ales pentru consumatorii de gaze. Pe partea de energie electrică, nu sunt speranţe mari privind o redresare a consumului, dar chiar şi aşa investiţiile în reînnoirea sistemului sunt necesare. Dacă promisiunile vor fi respectate, în 2014 ar trebui să înceapă construcţia la un grup termo de un miliard de euro la Rovinari şi ar trebui definitivată structura companiei de proiect pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Numitorul comun în ambele investiţii? Companiile chineze, un fel de ultima speranţă de modernizare a sectorului energetic local. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO