ZF 24

Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din BNR: Acţionarii vor plăti mult mai mult pentru greşelile conducătorilor de bănci. Dacă auditorii vor ajuta băncile să-şi cosmetizeze raportările, vor plăti

Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din BNR:...

Autor: Razvan Voican

15.05.2013, 23:10 3138

Abordarea pe care o va avea Direcţia Supraveghere din BNR în raport cu băncile va fi diferită începând de anul acesta, orice derapaj în controlul riscului, inclusiv al riscurilor operaţionale, urmând să fie penalizat mult mai dur mai ales în cazul în care conducătorii unei bănci vizate nu răspund solicitărilor de remediere, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Supravegherii.

„Nu vom mai vorbi doar de sanc­ţiunea X sau Y, ci ne vom completa măsurile de corecţie cu ceva mult mai dur: majorarea cerinţei de capital. Acolo unde indentificăm risc sporit, majorăm cerinţa de capital. Dacă cumva nu se răspunde solicitării noastre, mi se pare absolut normal să protejez deponenţii: nu mai permitem băncii în cauză să atragă resurse; îi interzicem să mai ia depozite. Şi nu vom avea nicio reţinere să luăm o asemenea decizie“, afirmă Cinteză. Recunoscut ca un adevărat „zbir“ al sistemului, care le dă emoţii chiar şi oficialilor băncilor-mamă, le va cere din nou instituţiilor de credit să-şi auditeze anumiţi parametri financiari raportaţi la 30 iunie, fiind preocupat ca evaluarea colateralului şi a altor active să fie cât mai apropiată de realitatea pieţei. În acelaşi timp, băncile va trebui să exerseze din nou transferul pe bridge bank, BNR dorindu-şi ca sistemul să fie cât mai familiarizat cu această procedură. „Am spus-o de anul trecut că şi 2013 va fi un an greu. Sistemul bancar e stabil, însă situaţia nu este roz.“

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR:

Acolo unde indentificăm risc sporit, majorăm cerinţa de capital. Dacă cumva nu se răspunde solicitării noastre, mi se pare absolut normal să protejez deponenţii: nu mai permitem băncii în cauză să atragă resurse; îi interzicem să mai ia depozite.

Dacă ai un portofoliu de titluri de stat prea mare şi dobânda scade dai de belea pentru că ajungi la pierderi serioase. Aşa că i-am interzis unei bănci să mai ia titluri de stat. Dacă făceau aşa şi cu băncile din Cipru când expunerile pe Grecia tindeau s-o ia razna nu se ajungea aici.

În simulările de anul trecut pentru bridge bank m-a interesat să verificăm procedurile interne din bănci şi eventuale lacune ale cadrului legislativ. Mă interesează ca toată lumea să fie cât mai bine antrenată şi familiarizată cu procedura în caz de Doamne fereşte!

Eu le-am spus şi le mai spun auditorilor de bănci să nu uite cine le-a dat licenţa şi să aibă mare grijă să nu greşească pentru că nu vor fi iertaţi. Dacă după auditul special de anul trecut s-au făcut provizioane noi de 600 milioane de euro, înseamnă că nu e de glumă.

 

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO