ZF 24

Noi amânări în legea retrocedărilor: guvernul acordă încă şase luni pentru inventarierea terenurilor. Între timp, în două luni, ANRP a emis titluri de despăgubiri de 492 de milioane de lei

Noi amânări în legea retrocedărilor: guvernul acordă...

Autor: Roxana Pricop

11.03.2014, 00:03 4155
Guvernul vrea să le mai dea încă şase luni primarilor şi prefecţilor pentru a inventaria terenurile disponibile pen­tru retrocedări în condiţiile în care ter­me­nul acordat iniţial, de 16 decem­brie 2013, de noua lege de despăgubiri cu punc­te nu a putut fi respectat. Prima situa­ţie comparativă a cererilor de retro­ce­dare şi disponibilului de teren se amâ­nă astfel până la 1 septembrie.

În schimb, statul continuă să plă­tească despăgubiri cash de sute de milioa­ne de lei, de la buget.

Ieri, 10 martie, pe ordinea de zi a Ple­nului Senatului a fost înscris pro­iec­tul de lege pentru aprobarea Ordonan­ţei de urgenţă numărul 115 pe 2013 prin care guvernul a prelungit o serie de ter­mene-limită stabilite de noua Lege de retro­cedări 165/2013, denumită şi legea retro­cedărilor cu puncte, pentru care gu­ver­nul Ponta II şi-a asumat răs­pun­de­rea în aprilie, anul trecut. Senatul este pri­ma camera sesizată, forul decizional pen­tru acest proiect fiind Camera Depu­taţilor. Pe 23 decembrie 2013, la şapte zile distanţă de la expirarea terme­nu­lui în care comisiile locale din cadrul co­mu­nelor şi oraşelor trebuia să inven­ta­rieze terenurilor disponibile pentru retro­cedări, guvernul a emis Ordonanţa de urgenţă 115/2013 prin care a pre­lungit cu 180 de zile termenul până la care comisiile locale trebuie să inventa­rie­ze terenurile. Motivul pentru care acest termen a fost prelungit este legat de faptul că procesul de inventariere s-a desfăşurat cu difi­cul­ta­te şi pentru că „multe dintre unităţile ad­mi­nistrativ-terito­riale nu au avut înca­drat un spe­cialist în lucrări topo­gra­fice şi nici nu au avut posibi­litatea financiară pentru con­trac­tarea de servicii de speciali­tate“, potri­vit expune­rii de motive la proiectul de lege de aprobare a ordonanţei.

Cu toate acestea, din datele Agen­ţiei Naţionale de Cadastru au fost iden­ti­ficate 250.000 de hectare ca disponibile pen­tru retro­ce­dare, potrivit expunerii de motive.

Un alt termen care a expirat, din cauza lipsei situaţiei cu disponibilul de teren, este cel de 1 martie 2014, termen până la care Agenţia Naţională de Ca­das­tru şi Publicitate Imobiliară trebuie să întocmească pentru fiecare judeţ şi la nivel naţional situaţia comparativă a ce­re­rilor şi a disponibilului de teren. Prac­tic, până 1 martie 2014, adică după aproa­pe un an de la asumarea răspun­de­rii, guvernul trebuia să ştie câte cereri vor fi şi câte terenuri mai are de retro­ce­dat. Acest termen a fost prelungit până pe 1 septembrie 2014, potrivit pro­iec­tu­lui de lege aflat ieri pe agenda Senatului.

Al treilea termen-limită ce nu va putea fi respectat este cel de 1 iulie 2014, termen până la care Agenţia Dome­ni­ilor Statului trebuia să publice pe pagina sa de internet lista imobilelor din Fon­dul naţional care vor fi scoase la licitaţie şi cumpărate cu puncte în baza noi legi a retrocedărilor. Acest termen ar putea fi ex­tins până la 1 ianuarie 2015.

În baza noii Legi de retrocedare 165/2013, denumită şi legea retro­cedării cu puncte, cererile care nu pot fi solu­ţio­na­te prin restituire în natură sunt solu­ţionate prin acordarea de puncte. Mai exact, pentru un imobil evaluat de ANRP la un milion de lei fostul pro­prie­tar va primi un titlu de compen­saţie în valoare de un milion de puncte (un punct egal un leu). Fostul proprie­tar poa­te folosi punctele pentru a cumpăra prin licitaţie un alt imobil sau teren din Fon­dul naţional imobiliar, pe care statul le va scoate la licitaţie din 2016. Dacă nu vrea un imobil sau un teren, fostul pro­prie­tar îşi va putea lua banii pe puncte în­ce­pând din 2017, în mai multe tranşe anuale.

Cu toate aces­tea, de la 1 ia­nua­rie, Mi­nis­te­rul Finan­ţelor a în­ceput să plă­tească cu nu­merar des­păgu­birile că­tre do­sa­re apro­bate înainte de apa­ri­ţia Legii 165/2013, dar şi a despă­gu­bi­rilor pentru do­s­re în care instanţele au fixat cuan­tu­mul măsurilor reparatorii. Plata se face de la bugetul de stat în tranşe egale timp de cinci ani. În primele două luni din an, Autoritatea Naţională pentru Restitu­i­rea Proprie­tăţilor, insti­tu­ţia din subor­di­nea pri­mului-mi­nis­tru res­ponsabilă de retro­cedări, a emis 5.600 de titluri de pla­tă pentru do­sare de despăgubire apro­bate înainte de apa­riţia Legii 165/2013. Cuantumul celor 5.600 de ti­tluri de plată se ridică la 79 mil. lei. Alături de acestea, ANRP a mai emis 191 titluri de despăgubire în valoare cumulată de 482 de milioane de lei. Din care doar în luna februarie au fost emise titluri de despăgubire în valoare record de 473 mil. lei. Valoarea celor 136 de titluri de despă­gu­bire emise de ANRP în luna februa­rie reprezintă jumătate din totalul titlu­ri­lor de des­pă­gu­bire emise de instituţie în al doilea semestru al anului trecut.

Aceste titluri vor fi plătite de la bu­ge­tul de stat şi au fost aprobate de Co­mi­sia Centrală pentru Stabilirea Despă­gu­birilor din cadrul ANRP înainte de in­trarea în vigoare a noii legi şi care aveau stabilită suma de compensat prin hotă­râri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile. De asemenea, în primele do­uă luni, ANRP a emis decizii de com­pen­sare cu un total de 40 de milioane de puncte.

Anul trecut, ANRP a emis 231 de titluri de despăgubire de 805 mil. lei, din iu­nie până în decembrie, potri­vit infor­ma­ţiilor furnizate ZF de ANRP. Pro­ce­sul de emitere a titlurilor de des­pă­gubire s-a reluat în iunie 2013, după doi ani în care a fost suspendat.

„Din iunie 2013 până la sfârşitul lu­nii decembrie 2013, au avut loc 22 de şe­dinţe ale Comisiei Naţionale pentru Com­­pensarea Imobilelor. În aproxima­tiv jumătate de an, comisia a analizat pes­te 1.500 de dosare de despăgubire, in­cluzând aici 700 de dosare în care exis­tau hotărâri ale instanţelor prin care se sta­bilise obligaţia emiterii de­ciziei de des­păgubire, dar şi dosare aprobate de Co­misia Centrală pentru Stabilirea Des­pă­gubirilor, în care nu fusese emis titlul de despăgubire. Comisia Naţională a emis 146 de decizii de com­pensare prin punc­te în 2013. Cuantumul aferent celor 146 de decizii de compensare este de 57,8 milioane de puncte. De aseme­nea, au fost emise 231 de titluri de despă­gu­bi­re. Cuan­tumul celor 231 de titluri de despă­gubire se ridică la 804,9 milioane de lei“, potrivit ANRP.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO