ZF 24

Noi detalii din falimentul de răsunet care a zguduit industria crypto: FTX permitea traderului Alameda să împrumute fonduri nelimitate

Noi detalii din falimentul de răsunet care a zguduit...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.12.2022, 11:16 322

FTX a permis firmei de tranzacţionare Alameda Research să împrumute fonduri de la bursa de criptomonede "fără limite efective", potrivit directorului său executiv numit în instanţă, subliniind profunzimea legăturilor dintre grupurile de active digitale care au eşuat luna trecută, a raportat Financial Times.

John Ray III a oferit noi detalii despre FTX şi Alameda înainte de audierea din Congres programată pentru marţi cu privire la prăbuşirea bursei de criptomonede. Ray a fost numit pentru a-l înlocui pe fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, care este, de asemenea, programat să depună mărturie în faţa comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Relaţia opacă dintre FTX, cu sediul în Bahamas, şi Alameda se află în centrul dezastrului corporativ care a dus la dispariţia unei burse evaluate cândva la 32 de miliarde de dolari, la anchete judiciare şi la potenţiale pierderi pentru milioane de creditori, inclusiv pentru investitorii de retail.

Bankman-Fried, care a înfiinţat FTX şi Alameda, a declarat mult timp că cele două grupuri au funcţionat independent. De la prăbuşirea acestora, el a declarat că nu a încercat niciodată să comită fraude, dar a recunoscut că a făcut greşeli şi că a avut deficienţe de management.

Ray, care a fost desemnat de un judecător să gestioneze falimentul FTX, a declarat că activele clienţilor de la bursa internaţională a FTX s-au amestecat cu activele de pe platforma de tranzacţionare Alameda. "În al doilea rând, Alameda a folosit fondurile clienţilor pentru a se angaja în tranzacţii în marjă, ceea ce a expus fondurile clienţilor la pierderi masive", se arată în mărturia sa.

El a adăugat că filiala americană a FTX, care a fost înfiinţată ca entitate separată de bursa internaţională, "nu a fost operată independent". Acest lucru a făcut necesară plasarea ambelor entităţi în faliment în SUA, a declarat Ray.

Grupul de întreprinderi FTX s-a prăbuşit în cele din urmă din cauza "concentrării absolute a controlului în mâinile unui grup foarte mic de persoane extrem de neexperimentate şi lipsite de cunoştinţe", potrivit spuselor lui Ray.

Directorii "nu au reuşit să implementeze practic niciunul dintre sistemele sau controalele necesare pentru o companie căreia i se încredinţează banii sau activele altor persoane", a adăugat el.

Ray, care a supravegheat falimentul Enron, a enumerat mai multe "practici de management inacceptabile". Printre acestea se număra accesul directorilor executivi la sistemele care stocau activele clienţilor, "fără controale de securitate care să îi împiedice să redirecţioneze aceste active".

El a adăugat că au fost folosite chei private de acces la sute de milioane de dolari în active criptografice fără controale sau criptare şi că a existat o "lipsă de documentaţie completă" pentru aproape 500 de investiţii făcute cu fonduri FTX.

Ray a adăugat că FTX "a intrat într-o criză de cheltuieli din 2021 până în 2022", timp în care au fost cheltuite aproximativ 5 miliarde de dolari pe investiţii care acum "ar putea valora doar o fracţiune din ceea ce s-a plătit pentru ele".

Persoanele din interiorul FTX au primit împrumuturi şi plăţi de peste 1 miliard de dolari de la companie, a precizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO