ZF 24

Noi direcţii pentru industria românească. Virgil Popescu: Producţia industrială trebuie regândită, concentrare pe energie, petrochimie, apărare

Noi direcţii pentru industria românească. Virgil...

Autor: Dorin Oancea

24.04.2020, 10:43 288

România trebuie să îşi regândească producţia industrială, urmând să se concentreze pe energie, petrochimie şi apărare, a declarat pentru Bloomberg Virgil Popescu, ministrul Economiei. 

România se pregăteşte să redeschidă după blocare, dar spune că economia sa nu va mai fi niciodată aceeaşi.

Agenţia notează că după ce a suferit mai mult decât oriunde în Europa de Est de Covid-19, ţara intenţionează să stimuleze producţia locală pentru a-şi asigura securitatea aprovizionării cu alimente, gaze naturale şi echipamente medicale.

"Este clar că trebuie să ne regândim producţia industrială", a declarat Virgil Popescu, joi, într-un interviu. „Ne vom concentra pe sectoarele promiţătoare chiar înainte de criză: energie, petrochimie şi apărare.”

Pandemia forţează guvernele şi companiile din estul Europei către sud-estul Asiei să îşi regândească accesul imediat la produse esenţiale, cum ar fi produsele alimentare şi medicamentele. Nevoia de stocuri mai mari şi lanţuri de aprovizionare mai solide alimentează o dezbatere între economişti şi factorii de decizie cu privire la dezavantajele globalizării şi dacă producţia ar trebui localizată.

În timp ce România prezice doar o recesiune de aproape 2% în 2020, dar analiştii nu sunt de acord. România va fi printre cele mai afectate, în special pentru că deficitul bugetar era deja cel mai mare din UE, a apreciat Capital Economics săptămâna aceasta într-o notă. „Spaţiul limitat pentru un răspuns ar putea însemna că redresarea economică va fi una dintre cele mai slabe din regiune”, a spus Capital Economics, prognozând o contracţie de 7,5%.

România a alocat până în prezent 15 miliarde de lei (3,4 miliarde de dolari) pentru companiile mici şi mijlocii. Unele companii, printre care şi Renault, şi-au reluat operaţiunile înainte ca măsuri de deblocare să fie adoptate, la mijlocul lunii mai.

„Aproximativ o treime din economia noastră a fost lovită când industria auto şi ospitalitatea au încetat să funcţioneze”, a spus Popescu. „Acum, unele repornesc şi contracţia economică a fost diminuată.”

Popescu nu crede că OMV va opri proiectul Neptun de miliarde de dolari din Marea Neagră. Compania Romgaz vrea să participe la această dezvoltare, întrucât Exxon Mobil îşi vinde participaţia de 50%, a spus el.

"Nu putem spune că, dacă acest proiect nu începe anul acesta sau anul viitor, nu va fi realizat deloc", a spus Popescu. „Acest proiect va fi finalizat.”

Deprecierile preţurilor activelor stârnesc temeri că unele companii-cheie ar putea fi vizate pentru preluare. Din acest motiv, România şi-ar putea schimba planurile de vânzare a unei participaţii minoritare în Hidroelectrica în septembrie. Popescu spune că pieţa poate conduce spre orice decizie.

Starea de urgenţă din România a suspendat deja fuziunile şi achiziţiile din sectorul energetic, în condiţiile în care compania cehă CEZ vreaa să renunţe la activele locale. "Nu cred că este înţelept pentru o parte sau alta să ia în calcul tranzacţiile, pentru că preţurile sunt denaturate", a spus Popescu. „Sunt sigur că CEZ va putea relua procesul. Am vrut să ne asigurăm că nu vom fi luaţi prin surprindere”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO