Business Hi-Tech

Nokia are nevoie de un terminal cargo pe aeroportul din Cluj

04.04.2007, 18:49 70

Reprezentantii producatorului de telefoane mobile Nokia au solicitat Consiliului Judetean Cluj un terminal cargo pe aeroportul din Cluj-Napoca si o pista de 3.500 de metri pe care sa poata ateriza avioanele tip "jumbo jet" (de mare tonaj), ambele urmand sa fie finalizate pana in 2009, potrivit presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara.
"Oficialii concernului Nokia au spus ca vor avea nevoie, zilnic, de cel putin doua curse cargo de pe aeroportul din Cluj", a declarat Nicoara pentru ZF Transilvania.
El a mai precizat ca in prezent se pun bazele unor proiecte de investitii de 100 mil. euro in aeroportul Cluj-Napoca. "Va fi cel mai important aeroport din zona, intrucat va oferi calatorii in orice destinatie de pe glob, va atrage cei mai importanti operatori si va avea cea mai puternica pista. Astfel, pasagerii vor prefera Aeroportul din Cluj celui din Budapesta sau celui din Otopeni", a mai spus Nicoara.
In prezent se afla in faza de derulare licitatiile pentru amenajarea unui terminal de sosiri si plecari care, peste un an, vor duce traficul la un milion de pasageri anual. Investitia este de 10 mil. euro. Totodata a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru realizarea unei piste de 3.500 de metri, paralela cu pista actuala, si care va suporta avioane cargo de mare tonaj. Costurile investitiei se ridica la 65 mil. euro si oficialii judeteni sustin ca este posibil ca lucrarile sa fie demarate anul acesta. Realizarea terminalului cargo si extinderea platformei de imbarcare-debarcare sunt planificate spre a fi terminate in luna august a anului viitor. Directorul Aeroportului, David Ciceo a sustinut ca in momentul de fata se poarta negocieri cu 4-5 firme low-cost dintre care doua vor incepe pana la sfarsitul anului colaborarea cu aeroportul.
Asocierea dintre CJ Cluj si finlandezii de la Nokia a fost incheiata saptamana trecuta si prevede realizarea unui proiect investitional de aproximativ 200 mil. euro, din care 60 mil. investitii directe ale Nokia, si care va asigura 15.000 noi locuri de munca in zona. Nokia urmeaza sa realizeze in comuna Jucu un centru industrial care se va intinde pe 100 ha, unde se vor realiza produse finite marca Nokia, in principal telefoane mobile si echipamente de retea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO